Chili con carne: klasyczny przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chili con carne, czyli dosłownie "papryka z mięsem", to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Meksyku i Teksasu. Podajemy klasyczny przepis na chili con carne - z aromatem kuminu, z papryką i fasolą.
SKŁADNIKI
- 80 dag mielonej wołowiny
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 3 papryczki chili
- łyżeczka kuminu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na głębokiej patelni podsmaż na oliwie mięso, wyjmij.
- Zeszklij posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, krążki papryczek chili, koncentrat pomidorowy, kumin, mięso.
- Dolej nieco gorącej wody, aby mięso było częściowo przykryte, i duś pod przykryciem do miękkości.
- Pod koniec dodaj fasolę, wymieszaj i duś, aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut). Dopraw solą.
- Podawaj z kleksem śmietany, posypane kolendrą.