Znakomite bitki wieprzowe w sosie własnym - najlepszy domowy obiad

Znakomite bitki wieprzowe w sosie własnym - najlepszy domowy obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym to pyszne danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bitki wieprzowe w sosie własnym cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Bitki przygotowuje się z wieprzowiny, najlepszy kawałek to szynka. Wystarczy nieco czasu i chwila uwagi, a pyszne danie zachwyci całą rodzinę.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso myjemy i kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek lekko tłuczemy i przyprawiamy pieprzem i solą. Plastry mięsa obtaczamy w mące.

  • Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy mięso aż do momentu, gdy nabierze lekko brązowej barwy. Następnie zdejmujemy i przekładamy do wcześniej przygotowanego garnka.

  • Aby sos był aromatyczny, po usmażeniu każdej porcji bitek patelnię podlewamy małą ilością wody, tak aby połączyła się z tłuszczem i sokiem z mięsa, po czym zlewamy całość do garnka z bitkami. Czynność tą nazywamy w kuchni profesjonalnej „deglasowanie” od francuskiego déglacé.

  • Nową partię smażymy na nowym oleju. Deglasowanie patelni powtarzamy przy każdej partii mięsa, aż całość będzie gotowa. Do garnka z bitkami dorzucamy pokrojoną cebulę, po czym zalewamy wywarem lub wodą. Całość dusimy przez co najmniej półtorej godziny na wolnym ogniu.

  • Mięso wyjmujemy cedzakiem i przekładamy do innego naczynia, zaś sos miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

  • Sos dzięki cebuli i resztkom mąki, w której obtoczyliśmy mięso powinien być dość gęsty, ale można go jeszcze dodatkowo zagęścić odrobiną mąki (łyżkę stołową mąki rozpuszczamy na patelni z odrobiną masła i powoli dolewamy trochę sosu, całość przelewamy do garnka i mieszamy)

  • Gdy sos jest już gotowy, wkładamy do niego z powrotem bitki i gotujemy jeszcze chwilkę. Podajemy gorące z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Z czym podać bitki wieprzowe?

Kruche mięso w aromatycznym, cebulowym sosie idealnie pasuje do kaszy, klusek  lub ziemniaków. Pasuje do niego surówka z kapusty kiszonej lub zasmażane buraczki. Bitki wieprzowe to danie doskonałe na rodzinny obiad.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0