Bigos ze śliwkami: przepis Macieja Kuronia
2021-10-28
średni
180 min
4
Bigos to jedna z potraw, które tradycyjnie podawane są w polskich domach - prawie każda rodzina ma swój własny przepis na bigos. My prezentujemy przepis Macieja Kuronia. Bigos ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest po kilku dniach, wielokrotnie podgrzewany.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 500 g wieprzowiny (łopatka, od szynki itp.)
- 500 g wołowiny bez kości
- 500 g gotowanej szynki lub wędzonki
- 500 g kiełbasy
- 12 grzybów suszonych
- 10 śliwek suszonych
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren: pieprzu, jałowca i ziela angielskiego
- 2 cebule
- łyżka smalcu
- łyżeczka cukru
- 150 ml czerwonego wina
- sól l pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę kiszoną pokrój i zalej niewielką ilością wody. Dodaj przyprawy: ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecione jagody jałowca, i gotuj ok. 1,5 godziny.
- Osobno, w małej ilości wody, ugotuj suszone grzyby. Kapelusze pokrój w paski i wraz z wywarem dolej do gotującej się kapusty.
- Wieprzowinę i wołowinę pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu na złoty kolor, podlej winem i duś kilka minut. Osobno usmaż pokrojoną szynkę i kiełbasę wraz z posiekaną cebulą.
- Wszystkie podsmażone mięsa, wędliny i cebulę wrzuć do garnka, w którym gotujesz kapustę. Całość gotuj jeszcze co najmniej godzinę.
- Na koniec przypraw solą i pieprzem, wrzuć śliwki pokrojone w paseczki (jeżeli śliwki są słodkie, to możesz zrezygnować z dodawania cukru czy też miodu lub konfitury), dodaj resztę czerwonego wina.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl