Bigos z dyni: przepis na kulinarny klasyk w nowej odsłonie

2021-03-29
WYRK
Bigos z dyni: przepis na kulinarny klasyk w nowej odsłonie
Autor: thinkstockphotos.com Podstawę bigosu stanowi dynia - z pozostałymi składnikami można nieco poeksperymentować, jak na prawdziwy bigos przystało!
średni
50 min
4

Bigos z dyni nie jest właściwie podobny do swojego krewnego przyrządzanego z kapusty. To jesienne danie jest za to bardziej lekkostrawne i zdrowsze. Obie potrawy łączy też niebagatelna zaleta - podgrzewane zyskują na smaku! Sprawdź, jak przygotować pyszny bigos z dyni.

Choć dziś bigos kojarzy się z kiszoną kapustą, staropolski termin "bigos" odnosił się do różnych dań. "Pobigosić" znaczyło bowiem tyle co "posiekać". Tak więc bigos z dyni to nie tylko ciekawa wersja znanej w Polsce potrawy, lecz także duży ukłon w stronę historii kulinariów w rodzimym kraju.

Do przygotowania bigosu z dyni będziemy potrzebować jesiennych warzyw. Niezbędne są: dynia, cebula i papryka. Pozostałe składniki możemy zmieniać wedle smaku; możemy zrezygnować z mięsa, przecier pomidorowy zastąpić ostatnimi jesiennymi pomidorami z działki, dodać do warzywnej masy bakłażana, szalotkę, czosnek, kawałek kabaczka... Podobnie jak wiele innych potraw jednogarnkowych bigos za każdym razem można przyrządzić trochę inaczej.

SKŁADNIKI

  • 1 kg obranej ze skórki, żywo pomarańczowej dyni bez pestek i włóknistego środka
  • 3 dorodne papryki
  • 2 duże cebule
  • 1/2 kilograma kiełbasy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: chili, pieprz, sól, ew. odrobina gałki muszkatołowej
  • olej lub oliwa do smażenia
  • zielenina do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię siekamy w dość grubą kostkę.
  • W dużym rondlu albo na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy dynię, dusimy do miękkości pod przykryciem - ok. pół godziny.
  • Kiełbasę również kroimy w kostkę, smażymy na łyżce oleju i dodajemy do dyni.
  • Cebulę kroimy w grube plasterki, paprykę w paski; warzywa dusimy na tłuszczu po kiełbasie.
  • Dodajemy je do dyni, dokładamy przecier, przyprawiamy solą, pieprzem i chili, zmniejszamy ogień.
  • Dusimy jeszcze przez 5 minut. Gotowe danie podajemy posypane ulubionymi ziołami.
WYRK