Wątróbka gęsia w winie - przepis na wyśmienite danie z gęsi
2021-10-20
łatwy
20 min
4
Pewnie zastanawiasz się, jak smacznie przyrządzić wątróbki gęsie? Podsuwamy zatem prosty przepis: wątróbki gęsie duszone w czerwonym winie. Butelka wytrawnej madery będzie doskonała. Do tego cebulka i bulion. Gęsia wątróbka wychodzi idealnie miękka i aromatyczna, że palce lizać!
SKŁADNIKI
- 1 kg wątróbki gęsiej
- 3 cebule
- 1 szklanka wina wytrawnego madera
- 1 szklanka rosołu
- 1/2 l mleka
- 1 szklanka mąki
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone wątróbki należy moczyć minimum 12 godzin w mleku.
- Po osączeniu obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzane klarowane masło. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, obsmażyć ze wszystkich stron. P
- Po obsmażeniu wątróbkę podlać maderą i rosołem. Dusić kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi