Gęś pieczona z jabłkami wg Magdy Gessler, jak z "Karczmy Gę Gę Gę"
Dieta bezglutenowa
Gęś pieczona z jabłkami to tradycyjne polskie danie. Gęsinę podawano od św. Marcina, przez święta Bożego Narodzenia (koniecznie na Nowy Rok), aż do końca karnawału. Magda Gessler wezwana do wielkopolskiego Porajewa na ratunek restauracji Silvano wybrała właśnie pieczoną gęś, jako danie flagowe nowej "Karczmy Gę Gę Gę". Wypróbuj przepis na gęś pieczoną z jabłkami.
Połajewo to wielkopolska wieś położona 50 kilometrów na północ od Poznania. Przez wieś przebiega ruchliwa droga i właśnie przy niej swoje podwoje otwiera restauracja Silvano. Prowadzi ją Kuba, namówiony do tego przez tatę Bogdana. Lokal działa już od piętnastu lat, ale ostatnich kilka, przed wizytą Magdy Gessler, to równia pochyła.
Pandemia ostatecznie pogrążyła rodzinny biznes. Po niej w walce o przetrwanie wspiera Kubę jego niedawno poślubiona żona Klaudia. Razem robili wszystko, by zadowolić każdego klienta dając mu do wyboru włoską pizzę, polskiego schabowego, tureckiego kebaba, amerykańskiego burgera, a nawet japońskie sushi! Ale najwyraźniej taka mieszanka była dla ewentualnych klientów niestrawna, bo Silvano coraz bardziej świeciło pustkami i zamiast zysków przynosiło straty. W końcu zamiast szukać ratunku w daniach z całego świata, właściciele postanowili poprosić o pomoc Magdę Gessler. Czy na polskiej wsi znana restauratorka poradziła sobie z tym światowym galimatiasem? Zobaczcie sami!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z tuszki usuń widoczny tłuszcz, natrzyj ją solą i majerankiem wymieszanym z tymiankiem.
- Chleb pokrój w kostkę, ususz na patelni, do grzanek dodaj masło, wymieszaj.
- Jabłka obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki, wymieszaj z grzankami i wypełnij nimi wnętrze tuszki. Skórę zepnij wykałaczkami albo zaszyj.
- Gęś połóż w brytfannie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
- Po godzinie odwróć gęś na drugą stronę. Gdy się zrumieni, zmniejsz temperaturę i piecz około 4 godzin, licząc godzinę na każdy kilogram tuszki.