Słodkie ziemniaki nadziewane mielonym mięsem

2021-03-29
Słodkie ziemniaki nadziewane mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Słodkie ziemniaki z mięsnym farszem to pyszne danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Słodkie ziemniaki nadziewane mielonym mięsem to doskonałe danie główne lub przekąska. Możecie użyć więcej mięsa i nadziewać ziemniaki z naddatkiem. Można również posypać je startym serem, co zwiększa ich wartość odżywczą, ale także kaloryczność. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 słodkie ziemniaki, około 1 kg
  • 1 pęczek cebuli ze szczypiorkiem
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kminku
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować lub upiec. Naciąć wzdłuż skórkę i usunąć za pomocą łyżki nieco miąższu. Miąższ zachować.
  • Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, cebulę i połowę szczypiorku smażyć do zeszklenia. Dodać mięso i czosnek, smażyć do zrumienia. Dodać posiekany miąższ ziemniaka. Przyprawić kminem, solą i pieprzem.
  • Farszem napełnić ziemniaki.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 20 minut.
  • Przed podaniem posypać zielonym szczypiorkiem.