Rolady wieprzowe z farszem - tradycyjny przepis

Rolady wieprzowe z farszem - tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolady wieprzowe to pyszne danie, idealne na odświętny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Rolady wieprzowe to tradycyjny śląski  odświętny obiad. Rolady są pyszne, rozpływają się w ustach i dlatego warto to klasyczne danie włączyć do swojego kulinarnego repertuaru.

Składniki

  • Rolady:

  • 5-6 kotletów ze schabu

  • musztarda

  • 1 cebula pokrojona w słupki - po jednym kawałku na roladę

  • boczek wędzony pokrojony w słupki - po jednym kawałku na roladę

  • kiszone ogórki pokrojone w słupki - po jednym kawałku na roladę

  • pieprz, sól, majeranek

  • mąka

  • olej lub smalec do smażenia

  • Sos:

  • 3 cebule pokrojone w słupki

  • łyżeczka chrzanu

  • łyżeczka octu balsamicznego

  • łyżeczka śmietanki

  • odrobina soku z cytryny

  • bulion mięsny lub woda

  • sól, pieprz, ew. troszkę cukru

  • łyżka masła

  • ząbek czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety dokładnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem i każdy smarujemy musztardą.

  • Na jednym brzegu układamy ogórka,cebulę i boczek.

  • Zwijamy ściśle zawijając brzeg do środka, delikatnie obtaczamy w mące. Jeśli macie kłopot ze szczelnym zwinięciem mięsa, aby rolady się nie rozpadały, możecie spiąć rolady za pomocą specjalnych szpikulców lub wykałaczek.

  • Rolady kładziemy łączeniem na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z każdej strony.

  • Delikatnie podlewamy wodą lub bulionem, dusimy na wolnym ogniu, podlewając mięso za każdym razem kiedy płyn całkowicie wyparuje i mięso lekko zacznie się przysmażać. Po około 40 minutach duszenia dodajemy do mięsa cebulę, czosnek, chrzan, ocet.

  • Kiedy mięso zmięknie - po około 1 1/2 h duszenia -  odparowujemy cały płyn, mięso przekładamy na półmisek. Ostatni raz wylewamy na patelnię z odparowanym sosem 2 szklanki bulionu lub wody, mieszamy starannie, doprawiamy do smaku, dodajemy cytrynę i masło oraz śmietankę tak, aby nam się nie zwarzyła - i ponownie redukujemy. uważając, żeby cebula nam się nie przypaliła, powinna być złociście brązowa!

  • Wkładamy mięso do sosu, ponownie je podgrzewamy i podajemy z kluskami lub ziemniakami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4