Roladki z piersi indyka nadziewane owocami i orzechami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Roladki z piersi indyka nadziewane owocami i orzechami to doskonały pomysł na danie świąteczne, które będzie ozdobą stołu. Zdecydowany, lekko kwaskowy smak suszonych śliwek i jabłek ożywi delikatne i kruche mięso indycze, a sos żurawinowy sprawi, że nie będzie suche. Idealna kompozycja smakowa na Boże Narodzenie.
SKŁADNIKI
- 4 steki z piersi indyka,
- kieliszek winiaku,
- 8 suszonych śliwek,
- 2 jabłka,
- cebula,
- garść obranych orzechów włoskich,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 szklanki wina,
- 4 łyżki oleju,
- 1/2 szklanki rosołu,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 łyżki borówek,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso lekko zbić dłonią na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Śliwki opłukać, osuszyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne.
- Cebulę obrać. Orzechy, śliwki, jabłka i cebulę posiekać, wymieszać. Masę rozsmarować na stekach.
- Plastry mięsa zwinąć w rulony, spiąć wykałaczkami. Roladki obsmażyć w oleju.
- Oprószyć papryką, wlać wino i rosół. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Przełożyć na talerz.
- Śmietanę, borówki i winiak dodać do sosu z duszenia. Gotować jeszcze przez chwilę. Roladki włożyć do sosu, podgrzać.
- Podawać z puree ziemniaczanym.