Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem i fetą

Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem i fetą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem i fetą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem i fetą to danie, w którym banalne mięso mielone staje się podstawą smakowitej i efektownej potrawy. Na dodatek takiej, która nie zabija niedostępnością składników lub ich kosztem. Tanie, smaczne i efektowne - my to lubimy, a wy?

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego

  • 200 g szpinaku baby

  • 100 g sera feta

  • 3-4 łyżki bułki tartej (plus odrobina do posypania) lub 1 sucha bułka namoczona w mleku

  • 1 jajko

  • 2 cebule

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni, na oliwie zarumienić 1 posiekaną cebulę.  Odstawić do przestudzenia.

  • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą (lub odciśnięta z mleka bułeczką) i posiekaną cebulą. Doprawić solą (około 1 łyżeczki) i pieprzem. Mięso będzie odrobinę bardziej słone po upieczeniu, z powodu sera feta użytego do faszerowania

  • Na blacie rozwinąć kawałek folii spożywczej. Na folii rozłożyć mięso mielone – tworząc płat o długości blaszki do pieczenia. Szerokość ma być zbliżona do szerokości folii.

  • Na środku mięsa ułożyć  szpinak, pokruszony ser feta i przesmażoną cebulę.

  • Z pomocą folii zwinąć mięso tworząc roladę. Jeśli mamy  czas - można roladę schłodzić.

  • Odwinąć folię i dokładniej skleić mięso (zarówno wzdłuż rolady, jak i jej brzegi).

  • Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i posypać bułką tartą.

  • Roladę przełożyć do blaszki. Posmarować z wierzchu oliwą i posypać bułką tartą.

  • Piec około 50 minut w temperaturze 200°C.

Ta rolada to danie bardzo łatwe do przygotowania, z ogólnie dostępnych i niedrogich składników.  Na dodatek bardzo  efektownie się prezentujące i smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,1