Pieczone pomidory faszerowane szpinakiem

Pieczone pomidory faszerowane szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pomidory można faszerować na wiele sposobów - doskonale smakują ze szpinakiem, w wersji wegetariańskiej

 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone pomidory faszerowane szpinakiem smakują najlepiej latem, gdy pomidory dojrzewają na słońcu. Jeśli dodatkowo przypieczemy je w piekarniku, uwolni się nieziemski aromat. Pomidory lubią towarzystwo ziół (rozmaryn, bazylia, oregano, czy mieszanka ziół prowansalskich), czosnku i białego sera. Dobre z bagietką i schłodzonym białym winem. Jak zrobić faszerowane pieczone pomidory?

Składniki

  • 6 średniej wielkości, okrągłych pomidorów

  • garść szpinaku

  • trzy ząbki czosnku

  • łyżka ryżu

  • oliwa

  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory umyj, odetnij im "czapeczki", wydrąż miąższ, z zewnątrz natrzyj lekko oliwą.

  • Na łyżce oliwy zblanszuj szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

  • Ugotuj ryż (powinien być lekko twardy), dodaj do szpinaku, dobrze wymieszaj.

  • Farszem napakuj pomidory (ryż jeszcze odrobinę spęcznieje, więc niezbyt ciasno), przykryj "czapeczkami" i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

  • Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7