Pieczone piersi kurczaka nadziewane serem ricotta

Pieczone piersi kurczaka nadziewane serem ricotta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne i eleganckie danie z banalnej piersi kurczaka

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pieczone piersi kurczaka nadziewane serem ricotta to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Soczyste mięso i pyszny farsz w tym wysokobiałkowym daniu usatysfakcjonują zarówno dużych, jak i małych smakoszy. 

Składniki

  • 250 g serka ricotta

  • 50 g parmezanu, startego

  • 1 jajko

  • 1 łyżka ziół włoskich: oregano, bazylia, tymianek

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu

  • 2 duże pomidory

  • 100 g sera mozzarella

  • 5 piersi kurczaka

  • 2 łyżeczki pesto oraz 1 łyżka oliwy

  • kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  • W naczyniu zmiksować ricottę, parmezan, jajko, zioła, sól i pieprz. Odstawić.

  • Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę. Posolić i popieprzyć.

  • Piersi ułożyć przecięciem do góry w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia.

  • Za pomocą łyżki napełnić piersi serowym nadzieniem.

  • Pomidory pokroić na ósemki. Włożyć po 2-3 kawałki w każde nacięcie.

  • Posypać startą mozzarellą.

  • Wstawić do piekarnika i piec 35 minut.

  • Podawać przybrane pesto wymieszanym z oliwą oraz listkami bazylii


Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6