Pieczeń wołowa faszerowana jajecznicą

Pieczeń wołowa faszerowana jajecznicą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczeń wołowa faszerowana jajecznicą to pomysł na świąteczny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Na świąteczny obiad najlepiej przygotować pieczeń. Dobrej jakości mięso delikatnie przyprawione i upieczone w piekarniku jest pożywne, zdrowe i bardzo smaczne. Wielkanocnym akcentem może być jajeczny farsz.

Składniki

  • 1 kg rostbefu

  • 100 g baleronu

  • 5 jajek

  • 100 g słoniny

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka oregano

  • pieprz ziołowy i pieprz biały, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić wzdłuż włókien, tak aby po rozłożeniu powstał duży prostokąt. Słoninę pokroić na paseczki.

  • Baleron pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać roztrzepane jajka i usmażyć jajecznicę.

  • Mięso posolić, oprószyć majerankiem i pieprzem, a następnie posmarować jajecznicą.

  • Mięso zwinąć dość ciasno i obwiązać nitką, aby się nie rozwijało. Zrumienić z każdej strony na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

  • Z podsmażonego mięsa zdjąć nitkę i przełożyć je do brytfanny, obłożyć paskami słoniny i pokrojoną w talarki cebulą.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 1,5 godziny.

tip dnia

Jeśli chcesz aby pokrojona pieczeń wyglądała bardziej dekoracyjnie zawiń w niej dodatkowo pokrojone w słupki korniszony.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0