Pieczeń wołowa faszerowana jajecznicą

2021-03-29
Pieczeń wołowa faszerowana jajecznicą
Autor: Shutterstock Pieczeń wołowa faszerowana jajecznicą to pomysł na świąteczny obiad.
średni
45 min
4

Na świąteczny obiad najlepiej przygotować pieczeń. Dobrej jakości mięso delikatnie przyprawione i upieczone w piekarniku jest pożywne, zdrowe i bardzo smaczne. Wielkanocnym akcentem może być jajeczny farsz.

Jeśli chcesz aby pokrojona pieczeń wyglądała bardziej dekoracyjnie zawiń w niej dodatkowo pokrojone w słupki korniszony.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg rostbefu
  • 100 g baleronu
  • 5 jajek
  • 100 g słoniny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz ziołowy i pieprz biały, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić wzdłuż włókien, tak aby po rozłożeniu powstał duży prostokąt. Słoninę pokroić na paseczki.
  • Baleron pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać roztrzepane jajka i usmażyć jajecznicę.
  • Mięso posolić, oprószyć majerankiem i pieprzem, a następnie posmarować jajecznicą.
  • Mięso zwinąć dość ciasno i obwiązać nitką, aby się nie rozwijało. Zrumienić z każdej strony na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  • Z podsmażonego mięsa zdjąć nitkę i przełożyć je do brytfanny, obłożyć paskami słoniny i pokrojoną w talarki cebulą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 1,5 godziny.