Mostek cielęcy z kasztanami: przepis na wykwintne danie na obiad w karnawale

Mostek cielęcy z kasztanami: przepis na wykwintne danie na obiad w karnawale

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jadalne kasztany - sekret wykwintnych dań

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Mostek cielęcy z farszem z kasztanów wygląda znakomicie i równie dobrze smakuje. 

Polecamy również: Frytki belgijskie, Sałatka makaronowa z krewetkami oraz Karczochy nadziewane jagnięciną

Składniki

  • 2 kg mostka cielęcego

  • 0,5 kg kasztanów jadalnych

  • 200 g wątróbki drobiowej

  • 150 g masła

  • 2 cebule

  • natka pietruszki

  • koniak

  • sól

  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso opłucz, osusz. Wytnij kieszeń, odcinając częściowo mięso od kości.

  • Zagotuj wodę, osól. Gotuj w niej kasztany przez ok. 45 minut.

  • Po tym czasie kasztany osącz z wody i obierz.

  • Wątróbkę, cebulę i natkę posiekaj, posól, popieprz i polej koniakiem.

  • W garnku rozpuść 75 g masła i podsmaż na nim wątróbkę, cebulę i pietruszkę.

  • Posiekaj kasztany na grube kawałki i dodaj do wątróbki i innych składników.

  • Przestudzonym nadzieniem nafaszeruj mostek.

  • Zszyj bawełnianą nicią.

  • Nastaw piekarnik na 200 st. C.

  • Pozostałe masło pokrój na wiórki i wyłóż nim brytfannę.

  • Mostek posól, popieprz i przełóż do naczynia.

  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 1,5-2 godzin.

  • Co jakiś czas polewaj mięso sosem powstałym z pieczenia.

Ocena: 5