Kurczak nadziewany ryżem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi: pomysłowy przepis na rodzinny obiad

2021-03-29
Kurczak nadziewany ryżem z rodzynkami: pomysłowy przepis na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock Kurczak nadziewany ryżem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi to sycące danie dla całej rodziny
średni
40 min
4

Kurczak nadziewany ryżem z rodzynkami to pyszne danie kuchni greckiej. Wilgotne nadzienie nadaje kurczakowi niezwykłej soczystości. Tak przygotowany kurczak wystarczy dla 6 głodnych smakoszy. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duży kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu, jaśminowego lub brązowego
  • 0,25 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 0,25 szklanki orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka listków melisy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 190°C.
  • Kurczaka umyć i osuszyć. Przyprawić 0,5 łyżeczki soli i 0,25 łyżeczki pieprzu.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu do zeszklenia, czyli przez jakieś 3-5 minut.
  • Dodać suchy ryż, rodzynki, orzeszki piniowe i natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Wlać 2,25 szklanki wody, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 25 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.
  • Wnętrze kurczaka napełnić ryżem. Pozostałe nadzienie ułożyć w posmarowanej masłem brytfannie. Na wierzchu ułożyć kurczaka.
  • Kurczaka wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny.
  • Podawać kurczaka podzielonego na kawałki razem z nadzieniem, posypanego listkami melisy.