Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem - prosty przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kalarepka pieczona, nadziewana mięsem to ciekawe, smaczne letnie danie. W sam raz na lekką kolacją lub drugie danie. Robi się je bardzo prosto.
SKŁADNIKI
- 8-10 kalarepek
- 200 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu ugotowanego na sypko
- 1 jajko
- 1 łyżka zielonej pietruszki lub koperku
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyrośnięte kalarepki obrać i wydrążyć w środku, wydrążone części drobno pokroić.
- Mięso wyrobić z wydrążonymi częściami, dodatkami i wypełnić nimi kalarepki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, dolać pół szklanki szklankę wody, piec pod przykryciem w temp. 180 stopni ok. 25 minut.
- Podawać udekorowane śmietaną i posypane koperkiem.