Smakowite gołąbki z ziemniakami

Smakowite gołąbki z ziemniakami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gołąbki z ziemniakami to ciekawa i bardzo prosta wersja faszerowanej kapusty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sprężyste liście kapusty wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczanym farszem, okraszonym boczkiem i cebulką. Gołąbki z ziemniakami to nowy, świetny sposób na popularne danie.

Składniki

  • 12 liści białej kapusty

  • 3 cebule

  • 2 jajka

  • 700 ml bulionu drobiowego

  • 1 kg ziemniaków

  • 500 g wędzonego boczku

  • sól i pieprz

  • majeranek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście kapusty zanurzyć na kilka minut we wrzątku i odstawić od odcieknięcia.

  • Cebulę obrać i drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

  • Gdy z boczku wytopi się nieco tłuszczu dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar płynu do miski.

  • Miskę z płynem odstawić i poczekać aż skrobia osadzi się na dnie, wtedy odlać wodę a skrobię dodać do ziemniaków.

  • Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem, dodać jajka i przyprawić. Wyrobić na jednolitą masę.

  • Na liście kapusty wyłożyć farsz i zawinąć gołąbki. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i zalać bulionem.

  • Piec w temperaturze 180 st. C. przez 60 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0