Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut
Faszerowane paprykowe krążki z szynką i jajkiem - na śniadanie lub lekki obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Faszerowane paprykowe krążki z szynką i jajkiem to pomysł na atrakcyjny obiad.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Znakomity patent na smaczne, niedrogie i atrakcyjne wizualnie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla rodziny lub śniadanie dla przyjaciół. Teraz, w sezonie, kiedy papryka jest bardzo tania warto pokusić się o kilka eksperymentów kuchennych z tym pysznym i niezwykle zdrowym warzywem. Polecamy przepyszne paprykowe krążki faszerowane szynką i jajkiem.
Składniki
2 czerwone papryki
1 szklanka ryżu
300 gram szynki
100 g żółtego sera
6 jajek
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Ugotować ryż. Szynkę i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż wymieszać z szynką i serem.
Papryki umyć i każdą z nich przekroić w poprzek na 3 części. Usunąć pestki i białe żyłki.
Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i napełnić farszem na 2/3 wysokości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i zapiekać 20 min. Wyjąć z piekarnika, do każdego krążka wybić po jajku.
Wstawić do piekarnika jeszcze na 5 min, aby jajka się ścięły. Podawać na śniadanie lub na obiad.
Polecamy też: