Faszerowane paprykowe krążki z szynką i jajkiem - na śniadanie lub lekki obiad

Faszerowane paprykowe krążki z szynką i jajkiem - na śniadanie lub lekki obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Faszerowane paprykowe krążki z szynką i jajkiem to pomysł na atrakcyjny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Znakomity patent na smaczne, niedrogie i atrakcyjne wizualnie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla rodziny lub śniadanie dla przyjaciół. Teraz, w sezonie, kiedy papryka jest bardzo tania warto pokusić się o kilka eksperymentów kuchennych z tym pysznym i niezwykle zdrowym warzywem. Polecamy przepyszne paprykowe krążki faszerowane szynką i jajkiem.

Składniki

  • 2 czerwone papryki

  • 1 szklanka ryżu

  • 300 gram szynki

  • 100 g żółtego sera

  • 6 jajek

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotować ryż. Szynkę i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż wymieszać z szynką i serem.

  • Papryki umyć i każdą z nich przekroić w poprzek na 3 części. Usunąć pestki i białe żyłki.

  • Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i napełnić farszem na 2/3 wysokości.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i zapiekać 20 min. Wyjąć z piekarnika, do każdego krążka wybić po jajku.

  • Wstawić do piekarnika jeszcze na 5 min, aby jajka się ścięły. Podawać na śniadanie lub na obiad.

Ocena: 5