Duszona wołowina faszerowana chrzanem

Duszona wołowina faszerowana chrzanem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Duszona wołowina faszerowana chrzanem to propozycja na rodzinny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Mięso wołowe podkreślone aromatem i ostrością chrzanu smakuje znakomicie. Duszona wołowina faszerowana chrzanem to pomysł na nie tylko wielkanocny obiad.

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny na zrazy

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • 1 łyżka mąki

  • sól

  •  

  • Farsz:

  • 2 łyżki masła

  • 2 żółtka

  • 1 łyżka bułki tartej

  • 3 łyżki startego chrzanu

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso oczyścić z żył, posypać solą i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

  • Przełożyć do płaskiego garnka, zalać połową szklanki wrzątku, przykryć i dusić na małym ogniu 90 min.

  • Masło utrzeć z żółtkami, solą i cukrem, dodać chrzan i tartą bułkę, wymieszać. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na plasterki i

  • Uduszone mięso naciąć wzdłuż ostrym nożem do połowy wysokości. Nacięcie wypełnić przygotowanym farszem.

  • Mięso ponownie włożyć do garnka, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze 15 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4