Naturalne barwniki do pisanek - jak przygotować je w domu?
Chcesz zrobić z dzieckiem pisanki? Podpowiadamy, jakich produktów z kuchni powinno się użyć, aby uzyskać różne kolory skorupek! Naturalne barwniki do pisanek mają tę szczególna zaletę, że są w pełni jadalne i w przeciwieństwie do chemicznych substancji, nie ma ryzyka, że fabrykanty przenikną do jajka. Sprawdź, jak zrobić naturalne barwniki.
Spis treści
Naturalne barwienie jajek na pisanki:
- Jak kolorować jajka naturalnymi barwnikami
- Jak uzyskać brązowy kolor skorupki
- Jak uzyskać złoty kolor skorupki
- Jak uzyskać pomarańczowy kolor skorupki
- Jak uzyskać różowy kolor skorupki
- Jak uzyskać niebieski kolor skorupki
- Jak uzyskać żółty kolor skorupki
- Jak uzyskać zielony kolor skorupki
Naturalne barwniki
Jajko należy zanurzyć w gorącej wodzie z wybranym składnikiem (i małą ilością octu, aby kolor był lepiej utrwalony) i zagotować. Pamiętaj, im dłużej jaja będą w wodzie, tym kolor skorupek będzie mocniejszy! Na koniec możesz delikatnie posmarować jaja odrobiną oleju - będą ładnie błyszczały!
Naturalne barwniki - jak uzyskać poszczególne kolory
Brązowy - gotowanie jajek w wodzie z łupinami cebuli (na 1 jajko potrzebne są łupiny z ok. 2 cebuli)
Złotobrązowy - gotowanie jajek w łupinach orzecha włoskiego.
Pomarańczowy - gotowanie jajek w soku z marchwi lub dyni.
Różowy - gotowanie jajek w soku z buraka.
Niebieski - gotowanie jajek z owocami tarniny, borówki amerykańskiej albo z liśćmi z czerwonej kapusty.
Żółty - gotowanie jajek w wodzie z kurkumą.
Zielony - gotowanie jajek w wywarze szpinaku.