Węglowodany dobre i złe. Co oznaczają i jak je odróżnić?
Czy wiesz, że węglowodany są niezbędne do pracy naszego mózgu i ośrodkowego układu nerwowego? Są też najważniejszym źródłem energii potrzebnej do pracy mięśni. Sprawdź, w jaki jeszcze sposób wpływają na zdrowie.
Spis treści
- Węglowodany na czele piramidy zdrowego żywienia
- Węglowodany: proste i złożone
- Źródła węglowodanów
- Dobre IG - wysokie czy niskie?
Węglowodany na czele piramidy zdrowego żywienia
Węglowodany to jeden z trzech podstawowych składników odżywczych, niezbędnych w diecie. Według piramidy zdrowego żywienia produkty będące źródłem węglowodanów powinny być podstawą naszego codziennego jadłospisu. Powinny stanowić 50 a nawet 60% energii dostarczanej organizmowi. Jedzenie węglowodanów jest więc nie tylko zdrowe, ale również niezbędne. Trzeba jednak wybierać ich odpowiednie źródła.
Węglowodany: proste i złożone
Do węglowodanów prostych, które nie są dla nas dobre należą: cukier, miód, wszystkie słodycze, słodkie napoje, biały ryż (pamiętaj, że biały ryż lepiej zastąpić zdrowszą odmianą), biała mąka.
Węglowodany proste, które są korzystne, ponieważ zawierają wiele witamin i składników mineralnych: owoce, mleko, ziemniaki, kukurydza.
Źródła węglowodanów
Najkorzystniejsze dla organizmu są węglowodany złożone, a produkty zbożowe będące ich źródłem powinny stanowić podstawę naszego jadłospisu. Zalecane są przede wszystkim węglowodany pochodzące z produktów z pełnego ziarna, owoców i warzyw. Węglowodany złożone to dobre węglowodany, ponieważ nie podnoszą poziomu cukru we krwi.
Węglowodany złożone to produkty o niskim stopniu przetworzenia: nieoczyszczone zboża, ryż pełnoziarnisty, warzywa strączkowe, większość warzyw i owoców.
Dobre IG - wysokie czy niskie?
Można określić, że należy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG) i wysokiej zawartości błonnika. Produkty takie powodują powolne przyswajanie i spadek stężenia glukozy we krwi, co zapobiega nagłym napadom apetytu. Indeks glikemniczny jest wskaźnikiem pokazującym, jak szybko po spożyciu danego posiłku wzrasta poziom glukozy we krwi. Najkorzystniejsze są produkty, których IG jest poniżej 60 i nie przekracza 50, czyli np. warzywa, owoce cytrusowe, gruboziarniste kasze, pieczywo razowe i pełnoziarniste, nabiał, migdały, nasiona słonecznika, orzechy. Wysoki indeks glikemiczny ma, np., cukier, białe pieczywo, gotowany biały ryż, ziemniaki, buraki, arbuz, melon, dojrzałe banany, chipsy, frytki, płatki kukurydziane.