Suplementy diety - czy warto stosować?

2016-11-30 15:52

Suplementy diety, popularne i wszechobecne w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach, nie są nam niezbędne przy normalnym odżywianiu się, a często wręcz są niewskazane. Kiedy stosować suplementy, a kiedy ich unikać ?

Suplementy diety - czy warto stosować?
Autor: pixabay.com Czy suplementy diety mogą zaszkodzić?

Spis treści

  1. Mikroelementy zawarte w jedzeniu
  2. Kiedy stosować suplementy?
  3. Czy suplementy można przedawkować?

Mikroelementy zawarte w jedzeniu

Lekarze i dietetycy są zgodni - stosowanie suplementów i branie dodatkowych witamin w pastylkach jest zupełnie niepotrzebne przy zachowaniu racjonalnej diety. Jedzenie pięciu posiłków dziennie, zawierających warzywa, owoce, nabiał, chude mięso lub ryby oraz pieczywo, makarony i inne produkty z pełnego przemiału, zaspokaja zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Witaminy lepiej wchłaniają się, gdy są dostarczane w pożywieniu, a nie w tabletkach.

Kiedy stosować suplementy?

Uzupełnianie diety suplementami z apteki powinno odbywać się po konultacji lekarza. Gdy specjalista stwierdzi jakieś niedobory, wtedy zaleca odpowiednią suplementację. Niektóre choroby wymagają dodatkowego wspomagania, np. przy miażdżycy przydadzą się kwasy omega-3, przy anemii preparaty zawierające żelazo, a przy kurczach i nerwobólach – magnez. Oczywiście niedobory można uzupełniać, jedząc tłuste morskie ryby i siemię lniane (mają kwasy omega-3), wątróbkę, mięso, warzywa strączkowe (źródło żelaza) czy kaszę, ryż oraz banany (zawierają magnez).

Czy suplementy można przedawkować?

Tak, jeśli jednocześnie przyjmujemy kilka suplementów różnych firm, nie zwracając uwagi na to, że zawierają ten sam składnik. Nie powinniśmy też ignorować wskazówek producenta. Szczególnie należy uważać na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, np.  A i E, które mają wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Spożywane w nadmiarze odkładają się w wątrobie, śledzionie, tkance podskórnej. Przedawkowanie witaminy A może wywołać m.in.  osłabienie mięśni, utratę apetytu, owrzodzenie skóry, łysienie, obrzmienie powiek, krwotoki, dysfunkcje serca, nerek i centralnego układu nerwowego. Nadmierna ilość witaminy A jest szczególnie niebezpieczna u kobiet w ciąży, ponieważ może prowadzić do uszkodzeń płodu. Zwiększone przyjmowanie witaminy E skutkuje natomiast zmęczeniem, osłabieniem, sennością, bólami głowy, osłabieniem mięśni, podwójnym widzeniem i zaburzeniami jelitowymi.