Rak trzustki - dieta pomocna w profilaktyce antynowotworowej
Osoby chorujące na raka trzustki mają zazwyczaj bardzo złe rokowania. Szanse na wyleczenie daje jedynie poddanie się zabiegowi chirurgicznemu we wczesnym stadium choroby. Są jednak sposoby, które mogą uchronić nas przed tym rodzajem nowotworu. Sprawdź, co należy jeść, aby zapobiec rozwojowi nowotworu.
Spis treści
Profilaktyka raka trzustki - dieta
Witamina D - Naukowcy rekomendują przyjmowanie syntetycznej witaminy D, która osłabia komórki rakowe.
Dzikie jagody - Jedzenie dzikich jagód pomaga chorym, poddającym się chemioterapii.
Aspiryna - Regularnie przyjmowana może obniżyć zachorowanie na raka o 48%.
Chińskie zioła - Niektóre chińskie zioła (Tirpterygium wilforii, Lei Gong Teng, Thunder God Vine) tłumią białko, dzięki któremu rozwija się rak trzustki.
Profilaktyka raka trzustki - pozostałe metody
Dazatynib- Substancja zwana dazatynibem (która jest m.in. w leku SPRYCEL) uniemożliwia rakowi rozprzestrzenianie się po ciele chorego.
Komórki macierzyste - Komórki macierzyste mogą wspomóc regenerację trzustki.
Elektrody - W Warszawie przeprowadzono zabieg wszczepienia pacjentowi elektrod, które zabijają komórki rakowe, nie uszkadzając komórek zdrowych.