Przyswajanie witamin: jak przyswoić najwięcej witamin z pożywienia?
Ponad połowa składników odżywczych, w tym witamin zawartych w pożywieniu zostaje zniszczona, zanim znajdzie się na talerzu. To jak wiele witamin trafi z jedzenia do twojego organizmu, zależy od rodzaju żywności, sposobu jej przechowywania, ale w dużej mierze od sposobu przyrządzania. A na to przecież masz wpływ. Jak wykorzystać maksimum witamin zawartych w jedzeniu?
Trzema największymi wrogami witamin i składników mineralnych jest ogrzewanie, woda i utlenianie. Pamiętaj o tym, wrzucając produkty do garnka czy na patelnię. I tak:
Staraj się jeść jak najwięcej pokarmów surowych, nie przetworzonych. Nawet przechowywanie żywności w chłodnych i ciemnych miejscach nie chroni całkowicie witaminy C, najbardziej narażonej na utlenianie i ogrzewanie. I tak np. szpinak trzymany w lodówce w otwartym pojemniku codziennie traci 10 proc. zawartej w nim witaminy C
Świeże produkty przechowuj w chłodzie i ciemności, w szczelnie zamkniętych pojemnikach
Jedz więcej surowych warzyw i wykazuj się inwencją: do sałatki dodaj surowych buraków i naci marchwianej,
W miarę możliwości gotuj warzywa w całości lub pokrojone grubo, krojąc je lub miksując przed podaniem
Jeśli gotujesz w wodzie, używaj jej w jak najmniejszych ilościach. Zdrowiej jest gotować na parze. Wody po gotowaniu warzyw użyj potem do przyrządzenia zupy.
Staraj się bardzo mało smażyć, nie przypalaj, nie odsmażaj ani nie rozgotowuj potraw.
Nie korzystaj z kuchenki mikrofalowej do przyrządzania potraw, w których skład wchodzą olej, orzechy czy ziarna, bo wytwarzane w kuchence ciepło niszczy znaczną część nienasyconych kwasów tłuszczowych.