Niskokaloryczne desery - kilka super propozycji na deser, który można zajadać bez wyrzutów sumienia

2020-10-31 9:25
Niskokaloryczne desery
Autor: Shutterstock Deser może być zdrowy i lekki.

Masz ochotę na coś słodkiego a przy tym niskokalorycznego? Wypróbuj nasze przepisy na szybkie, dietetyczne desery. Te pyszności mają tylko 150 kalorii!

Ryżowy pudding

Składniki:

100 g ryżu mlecznego ewentualnie kubek gotowego ryżu na mleku, np. Muller Riso

1/4 łyżeczki kardamonu

1/4 łyżeczki cynamonu

1/8 łyżeczki soli

2 szklanki mleka beztłuszczowego

1,5 łyżki posiekanych suszonych moreli

1/4 szklanki posiekanych pistacji

Wlej mleko do rondla i zagotuj je. Wsyp ryż i gotuj go ok. 25 minut na małym płomieniu, często mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje, dodaj do niej przyprawy, pół moreli i pół pistacji i dokładnie wymieszaj. Gotuj ryż jeszcze przez chwilę do uzyskania kremowej konsystencji i odstaw do ostygnięcia. Chłodną masę przełóż do pucharka. Posyp deser resztą posiekanych pistacji i suszonych moreli.

Wartość kaloryczna: 110 kcal

Tłuszcze: 2 g

Węglowodany: 19 g

Białko: 4 g

Owocowy mus z galaretką

Składniki:

2 szklanki serka ricotta o niskiej zawartości tłuszczu

opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru

1 łyżka ekstraktu waniliowego

2 szklanki jagód

Zrób galaretkę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Gdy ostygnie, przełóż ją do plastikowej miski. Dodaj serek ricotta, ekstrakt waniliowy i jagody. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Rozłóż ją do kilku 8 miseczek deserowych i wstaw do lodówki na 30-40 minut aż masa zgęstnieje.

Wartość kaloryczna jednej porcji: 75 kcal

Tłuszcze: 0,2

Węglowodany: 12,1 g

Białka: 6,2 g

Kremowy deser cappuccino

Składniki:

2 szklanki mleka beztłuszczowego

1 opakowanie (przeznaczone na 4 porcje) budyniu waniliowego bez cukru i z niską zawartością tłuszczu

2 łyżeczki cappuccino lub kawy rozpuszczalnej

200 ml śmietanki 36%

1/8 łyżeczki cynamonu

laska wanilii

Zrób budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i lekko go przestudź. Dodaj mleko i 2 łyżeczki cappuccino lub kawy rozpuszczalnej, całość zmiksuj w blenderze na jednolitą masę. Przełóż krem do 4 miseczek deserowych i wstaw do lodówki na około godzinę. Ubij śmietankę na puszysta masę. Wyjmij desery z lodówki i udekoruj je jedną łyżką ubitej śmietanki (nie więcej, ponieważ śmietanka jest bardzo tłusta). Wierzch posyp cynamonem i świeżo zmieloną wanilią.

Wartość kaloryczna jednej porcji: 115, 2 kcal

Tłuszcze: 2,7 kcal

Węglowodany: 17,5 g

Białka: 4,9 g

Krem miodowy z truskawkami

Składniki:

1/3 szklanki wody

1/3 szklanki cukru

½ łyżeczki cynamonu

½ żelatyny

1 łyżka wody

¼ szklanki miodu

2 łyżki

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1/8 łyżeczki soli

3 żółtka jaj

1 szklanka beztłuszczowego mleka

1 kubeczek niskotłuszczowego jogurtu greckiego

1 szklanka pokrojonych truskawek

Połącz cukier, wodę i cynamon w rondelku i gotuj je jedną minutę na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. W innym naczyniu rozpuść żelatynę z jedną łyżką wody. W oddzielnej misce połącz miód, skrobię kukurydzianą, sól i żółtka, wymieszaj całość trzepaczką. Podgrzej mleko do 180˚C. Przejdź do łączenia przygotowanych mieszani: dolewaj mleko do masy z jajek, miodu i skrobi, cały czas mieszając trzepaczką. Gotuj mieszaninę na średnim ogniu aż zgęstnieje (ok. 2 minut) i dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę. Całość wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. Poczekaj aż masa wystygnie. Następnie wymieszaj ją z jogurtem i przełóż do 8 miseczek deserowych. Włóż je do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem udekoruj deser pokrojonymi truskawkami i polej dwoma łyżeczkami syropu.

Wartość kaloryczna: 135 kcal

Tłuszcze: 2,8 g

Węglowodany: 24,6 g

Białka: 4,3 g

Czereśniowa granita

Składniki:

1 szklanka wody

1/4 szklanki cukru

1 szklanka kostek lodu

2 duże pomarańcze

1 szklanka mrożonych, drylowanych czereśni

1 szklanka wina merlot

Wlej do rondelka wodę i wsyp cukier. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Zdejmij mieszaninę z ognia i lekko ostudź. Obierz pomarańcze i wyciśnij z nich pół szklanki soku. Zmiksuj w blenderze mieszaninę cukru i wiśnie do uzyskania konsystencji puree, następnie wlej sok z pomarańczy i merlot, miksuj całość jeszcze przez pół minuty. Dla wzmocnienia aromatu możesz dodać trochę kandyzowanej skórki pomarańczy. Przelej miksturę do dużego, płytkiego naczynia i wstaw do zamrażalnika na 8 godzin. Na koniec zeskrob widelcem lód, tak by otrzymać puszystą masę lodową i przesyp ją do pucharka. Zjedz natychmiast po podaniu.

Wartość kaloryczna: 70 kcal

Tłuszcze: 0,3 g

Węglowodany: 11,9 g

Białka: 0,3 g

Karmelowe ciasteczka owsiane z jabłkami

Składniki:

1,5 szklanki mąki krupczatki

1,5 szklanki płatków owsianych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 szklanki brązowego cukru

6 łyżek masła

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 duże jajka

3/4 szklanki drobno posiekanego suszu jabłkowego

3/4 szklanki miękkich cukierków karmelowych

Wsyp mąkę do miski i zmieszaj ją z płatkami owsianymi, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu umieść masło i cukier. Zmiksuj jena średnich obrotach na puszystą masę. Dodaj wanilię i jajka, miksuj dalej. Dokładaj stopniowo mąkę z cukrem. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wrzuć do niej susz drobno posiekany susz jabłkowy i kawałki karmelu. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabieraj łyżeczką masę i formuj z niej na papierze małe okrągłe ciasteczka, grubości 5 mm. Piecz ciastka przez 10 minut w temperaturze 350˚C.

Wartość kaloryczna jednego ciastka: 83 kcal

Tłuszcze: 2 g

Węglowodany: 15,5 g

Białka: 1,1 g

Ciasteczka figowe z orzechami pekan

Składniki:

1 szklanka posiekanych orzechów pekan

1 łyżeczka mielonego cynamonu

2 łyżeczki startej skórki z cytryny

2 białka dużych jaj

1 3/4 szklanki cukru pudru

3/4 szklanki drobno posiekanych suszonych fig

¼ kamienia winnego (wodorowinianu potasu)

sól

Zmieszaj posiekane orzechy pekan ze świeżo zmielonym cynamonem, figami i skórką z cytryny. Połącz białka jajek z solą i kamieniem winnym. Miksuj je na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany, stopniowo dodając cukier. Na koniec wrzuć do piany mieszankę orzechów i fig i dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz łyżeczką masę i uformuj małe ciasteczka o grubości 5 mm. Piecz ciastka przez 20 minut w temperaturze 300˚C. Gdy ciasteczka przyrumienią się na brzegach, wyjmij je z piernika i pozostaw do ostygnięcia.

Wartość kaloryczna jednego ciastka: 86 kcal

Tłuszcze: 2,6 g

Węglowodany: 13,6 g

Białka: 1 g