Jaką dietę powinny stosować osoby cierpiące na kamicę żółciową?
Osoby cierpiące na kamicę żółciową muszą przejść na dosyć rygorystyczną dietę. O czym powinny pamiętać? Jaką dietę powinny stosować?
Spis treści
Kamica żółciowa - na czym polega
Kamica żółciowa to choroba polegająca na wytrącaniu się kamieni w pęcherzyku żółciowym. Powstaje ona na podłożu genetycznym, bądź też w wyniku złej diety. Jednym z elementów leczenia jest przestrzeganie ściśle określonych zasad zdrowego odżywiania.
Kamica żółciowa - czego nie wolno jeść
Pokarm nie może zalegać w żołądku i jelitach zbyt długo, a zatem posiłki muszą być niewielkie, za to częste i lekkostrawne. Absolutnie niedopuszczalne są potrawy smażone. Co ważne, nie można też jeść surowych warzyw (tylko gotowane), ciemne pieczywo trzeba zastąpić pszennym, które powinno być ponadto raczej czerstwe niż świeże. Także o ciemnych makaronach czy naturalnym brązowym ryżu można zapomnieć – dozwolony jest tylko biały ryż i makaron pszenny. Na swoją czarną listę konsumpcyjną w przypadku tej dolegliwości należy tez wpisać alkohol i jajka. Należy zapomnieć również o chipsach, pikantnych przyprawach i słodyczach.