DIETA KOPENHASKA: zasady i 13-dniowy jadłospis

2017-03-09 11:33

Jak pozbyć się zbędnych kilogramów w niecałe 2 tygodnie? Spróbuj diety kopenhaskiej. Jest dość restrykcyjna - nie wolno jeść nic innego, niż zalecane, ale trwa tylko 2 tygodnie i podobno jest skuteczna. Sprawdź jakie są jej zasady i co wolno jeść na diecie kopenhaskiej.

DIETA KOPENHASKA: zasady i 13-dniowy jadłospis
Autor: Shutterstock DIETA KOPENHASKA: zasady i 13-dniowy jadłospis

Spis treści

  1. Głównie założenia diety:
  2. Wady i zalety diety kopenhaskiej
  3. Przykładowy jadłospis diety na 13 dni:

Dieta kopenhaska ogranicza się do spożywania ściśle określonych produktów do których należą: owoce, ziarna zbóż, chude mięso i nabiał, sałatki, jaja i kawa z cukrem. Podczas całej trzynastodniowej diety można jeść tylko i wyłącznie te wymienione produkty bez żadnych odstępstw (choćby guma do żucia) inaczej dieta nie przyniesienie żadnych rezultatów.

Głównie założenia diety:

Trzy posiłki w ciągu dnia: śniadanie, obiad i kolacja spożywane o konkretnych porach dnia (śniadanie pomiędzy godziną 8.00-9.00, obiad 12.00-14.00 i kolacja do 18.00);

Picie dziennie co najmniej 2 litrów wody niegazowanej;

Czas trwania diety: dokładnie 13 dni

Spożywanie tylko i wyłącznie wskazanych produktów przez cały okres trwania diety

Wady i zalety diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska jak każda dieta ma wady i zalety. Zaletą tej diety jest szybka utrata wagi, a wadą może być monotonia i osłabienie organizmu. Nie można jej stosować częściej niż raz na 2 lata.

Dozwolone jest używanie niewielkiej ilości tłuszczu, głownie w celu przygotowania mięsa. Dieta kopenhaska zakłada spożycie trzech posiłków dziennie, przy czym śniadanie zwykle składa się jedynie z dawki cukru oraz kubka ciemnej kawy. Kolejność dni jest ścisłe ustalona i nie należy ich zmieniać.

Przykładowy jadłospis diety na 13 dni:

Dzień 1 i 8:

Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, jedna kostka cukru

Obiad: 2 jajka, 1 pomidor, szklanka ugotowanych brokuł

Kolacja: 1 grillowana pierś z kurczaka, sałata skropiona sokiem z cytryny

Dzień 2 i 9:

Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, jedna kostka cukru

Obiad: 1 średni kawałek usmażonej cielęciny, ½ główki sałaty lodowej skropiona sokiem z cytryny, 1 grejpfrut

Kolacja: 1 mały jogurt naturalny, 1 plaster chudej polędwicy

Dzień 3 i 10:

Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, jedna kostka cukru, 1 mały jogurt naturalny

Obiad:  szklanka gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 jabłko

Kolacja: 2 jajka, ½ szklanki sałaty skropionej sokiem z cytryny

Dzień 4 i 11:

Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, jedna kostka cukru

Obiad:  1 jajko, 1 mały serek wiejski, 1 pomidor

Kolacja: 1 plaster chudej polędwicy, ½ opakowania małego jogurtu naturalnego

Dzień 5 i 12:

Śniadanie: 1 małe jabłko starte z jedną marchewką

Obiad:  1 mała usmażona ryba (np. pstrąg) skropiona sokiem z cytryny

Kolacja: 1 plaster chudej polędwicy, ½ opakowania szpinaku, 1 pomidor

Dzień 6 i 13:

Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, jedna kostka cukru, 1 pełnoziarnista grzanka

Obiad:  1 jajko, szklanka sałaty skropiona sokiem z cytryny

Kolacja: 1 mała ugotowana pierś z kurczaka, szklanka ugotowanych brokuł

Dzień 7:

Śniadanie: 1 filiżanka zielonej herbaty

Obiad:  1 mała ugotowana pierś z kurczaka, 1 banan

Kolacja: 1 mały jogurt naturalny