DIETA KOPENHASKA: zasady i 13-dniowy jadłospis
Jak pozbyć się zbędnych kilogramów w niecałe 2 tygodnie? Spróbuj diety kopenhaskiej. Jest dość restrykcyjna - nie wolno jeść nic innego, niż zalecane, ale trwa tylko 2 tygodnie i podobno jest skuteczna. Sprawdź jakie są jej zasady i co wolno jeść na diecie kopenhaskiej.
Spis treści
Dieta kopenhaska ogranicza się do spożywania ściśle określonych produktów do których należą: owoce, ziarna zbóż, chude mięso i nabiał, sałatki, jaja i kawa z cukrem. Podczas całej trzynastodniowej diety można jeść tylko i wyłącznie te wymienione produkty bez żadnych odstępstw (choćby guma do żucia) inaczej dieta nie przyniesienie żadnych rezultatów.
Głównie założenia diety:
Trzy posiłki w ciągu dnia: śniadanie, obiad i kolacja spożywane o konkretnych porach dnia (śniadanie pomiędzy godziną 8.00-9.00, obiad 12.00-14.00 i kolacja do 18.00);
Picie dziennie co najmniej 2 litrów wody niegazowanej;
Czas trwania diety: dokładnie 13 dni
Spożywanie tylko i wyłącznie wskazanych produktów przez cały okres trwania diety
Wady i zalety diety kopenhaskiej
Dieta kopenhaska jak każda dieta ma wady i zalety. Zaletą tej diety jest szybka utrata wagi, a wadą może być monotonia i osłabienie organizmu. Nie można jej stosować częściej niż raz na 2 lata.
Dozwolone jest używanie niewielkiej ilości tłuszczu, głownie w celu przygotowania mięsa. Dieta kopenhaska zakłada spożycie trzech posiłków dziennie, przy czym śniadanie zwykle składa się jedynie z dawki cukru oraz kubka ciemnej kawy. Kolejność dni jest ścisłe ustalona i nie należy ich zmieniać.
Przykładowy jadłospis diety na 13 dni:
Dzień 1 i 8:
Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, jedna kostka cukru
Obiad: 2 jajka, 1 pomidor, szklanka ugotowanych brokuł
Kolacja: 1 grillowana pierś z kurczaka, sałata skropiona sokiem z cytryny
Dzień 2 i 9:
Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, jedna kostka cukru
Obiad: 1 średni kawałek usmażonej cielęciny, ½ główki sałaty lodowej skropiona sokiem z cytryny, 1 grejpfrut
Kolacja: 1 mały jogurt naturalny, 1 plaster chudej polędwicy
Dzień 3 i 10:
Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, jedna kostka cukru, 1 mały jogurt naturalny
Obiad: szklanka gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 jabłko
Kolacja: 2 jajka, ½ szklanki sałaty skropionej sokiem z cytryny
Dzień 4 i 11:
Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, jedna kostka cukru
Obiad: 1 jajko, 1 mały serek wiejski, 1 pomidor
Kolacja: 1 plaster chudej polędwicy, ½ opakowania małego jogurtu naturalnego
Dzień 5 i 12:
Śniadanie: 1 małe jabłko starte z jedną marchewką
Obiad: 1 mała usmażona ryba (np. pstrąg) skropiona sokiem z cytryny
Kolacja: 1 plaster chudej polędwicy, ½ opakowania szpinaku, 1 pomidor
Dzień 6 i 13:
Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, jedna kostka cukru, 1 pełnoziarnista grzanka
Obiad: 1 jajko, szklanka sałaty skropiona sokiem z cytryny
Kolacja: 1 mała ugotowana pierś z kurczaka, szklanka ugotowanych brokuł
Dzień 7:
Śniadanie: 1 filiżanka zielonej herbaty
Obiad: 1 mała ugotowana pierś z kurczaka, 1 banan
Kolacja: 1 mały jogurt naturalny