Dieta antyrakowa - jakie produkty sprzyjają profilaktyce nowotworów?
Czy istnieje specjalna dieta pozwalająca zapobiegać rozwojowi raka? Niektóre składniki codziennej diety mogą w tym pomagać. Sprawdź, jakie produkty sprzyjają profilaktyce nowotworów.
Spis treści
Dieta antyrakowa - owoce i warzywa
Coraz więcej mówi się ostatnio o udziale produktów żywieniowych w rozwoju chorób nowotworowych. Wiemy już, że zwiększone spożycie warzyw i owoców (bogatych w przeciwutleniacze) pomaga zapobiegać rozwojowi raka. Nie wystarczy oczywiście zjedzenie jednego jabłka w ciągu dnia. Aby dieta spełniała rzeczywiście swoją rolę, należy jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Najlepiej różnorodnych i... różnokolorowych (przynajmniej trzy kolory na talerzu). Poleca się głównie spożywanie produktów sezonowych.
Dieta antyrakowa - czego unikać
Powinniśmy też unikać żywności zmodyfikowanej, przerobionej. Zamiast "chemii" wybierajmy proste i jak najbardziej naturalne pokarmy. Całkowicie zrezygnujmy też z soli (zamiast niej używaj świeżych ziół). Wybierajmy produkty pełnoziarniste, pijmy zieloną herbatę i mieszanki ziołowe, zrezygnujmy całkowicie z alkoholu i napojów gazowanych, wyrzućmy z diety produkty ciężkie i tłuste, zadbajmy o szczupłą sylwetkę i zdrowy tryb życia.