Dieta antyrakowa - jakie produkty sprzyjają profilaktyce nowotworów?

2016-08-08 13:52

Czy istnieje specjalna dieta pozwalająca zapobiegać rozwojowi raka? Niektóre składniki codziennej diety mogą w tym pomagać. Sprawdź, jakie produkty sprzyjają profilaktyce nowotworów.

Dieta antyrakowa - czy istnieje?
Autor: thinkstockphotos.com 5 porcji warzyw i owoców dziennie wpływa korzystnie na profilaktykę nowotworów.

Spis treści

  1. Dieta antyrakowa - owoce i warzywa
  2. Dieta antyrakowa - czego unikać

Dieta antyrakowa - owoce i warzywa

Coraz więcej mówi się ostatnio o udziale produktów żywieniowych w rozwoju chorób nowotworowych. Wiemy już, że zwiększone spożycie warzyw i owoców (bogatych w przeciwutleniacze) pomaga zapobiegać rozwojowi raka. Nie wystarczy oczywiście zjedzenie jednego jabłka w ciągu dnia. Aby dieta spełniała rzeczywiście swoją rolę, należy jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Najlepiej różnorodnych i... różnokolorowych (przynajmniej trzy kolory na talerzu). Poleca się głównie spożywanie produktów sezonowych.

Dieta antyrakowa - czego unikać

Powinniśmy też unikać żywności zmodyfikowanej, przerobionej. Zamiast "chemii" wybierajmy proste i jak najbardziej naturalne pokarmy. Całkowicie zrezygnujmy też z soli (zamiast niej używaj świeżych ziół). Wybierajmy produkty pełnoziarniste, pijmy zieloną herbatę i mieszanki ziołowe, zrezygnujmy całkowicie z alkoholu i napojów gazowanych, wyrzućmy z diety produkty ciężkie i tłuste, zadbajmy o szczupłą sylwetkę i zdrowy tryb życia.