Ból stawów - dieta łagodząca dolegliwości kostne

2016-08-09 12:24

Chorobie zwyrodnieniowej stawów i ich zapalnym schorzeniom może zapobiegać zdrowy styl życia, w tym odpowiedni sposób odżywiania. Zmiana diety może także pomagać w ich leczeniu. Sprawdź, co warto jeść, a czego unikać, by utrzymać stawy w dobrej formie.

Co jeść, by złagodzić ból stawów?
Autor: thinkstockphotos.com Dieta bogata w warzywa chroni przed chorobami stawów.

Spis treści

  1. Zachowaj odpowiednią wagę
  2. Produkty działające przeciwzapalnie
  3. Produkty działające prozapalnie

Zachowaj odpowiednią wagę

Nadwaga i otyłość są istotnymi czynnikami ryzyka choroby zwyrodnieniowej stawów, bo im więcej ważysz, tym większe jest obciążenie stawów. Ponadto nadmierna masa ciała działa prozapalnie. Aby zrzucić nadprogramowe kilogramy, jedz warzywa i owoce, rośliny strączkowe, odtłuszczony nabiał, kasze, chude mięso i ryby. Unikaj fast foodów, chleba, masła i margaryny, olejów, czekolady, jogurtów smakowych, słodkich napojów i soków owocowych.

Produkty działające przeciwzapalnie

Warzywa i owoce - zwłaszcza te o intensywnych kolorach: owoce jagodowe, cytrusowe, warzywa kapustne i cebulowe. Warzywa i owoce zawierają witaminę C, która jest potrzebna do wytwarzania kolagenu budującego chrząstkę stawową i kości.

Kwasy omega-3 - siemię lniane, tłuste ryby morskie – ich duże dawki zmniejszają stany zapalne w organizmie.

Przyprawy - np. kurkuma, imbir.

Produkty działające prozapalnie

Przetworzone węglowodany - słodycze, napoje wysokosłodzone – np. wypicie szklanki coli daje już mierzalne reakcje zapalne we krwi.

Nasycone tłuszcze - masło, tłuste mięso, wędliny – po zjedzeniu hamburgera z colą znacznie rośnie ilość cytokin prozapalnych.

Przetworzone tłuszcze roślinne - oleje roślinne, oliwa, olej z siemienia lnianego – ich duża ilość w diecie powoduje reakcję zapalną. Co innego, gdy ta sama ilość tłuszczu pochodzi z naturalnych źródeł, np. orzechów czy pestek.

Potrawy smażone, pieczone, grillowane, przypalone – pod wpływem wysokiej temperatury powstają związki prozapalne.