Ból stawów - dieta łagodząca dolegliwości kostne
Chorobie zwyrodnieniowej stawów i ich zapalnym schorzeniom może zapobiegać zdrowy styl życia, w tym odpowiedni sposób odżywiania. Zmiana diety może także pomagać w ich leczeniu. Sprawdź, co warto jeść, a czego unikać, by utrzymać stawy w dobrej formie.
Spis treści
Zachowaj odpowiednią wagę
Nadwaga i otyłość są istotnymi czynnikami ryzyka choroby zwyrodnieniowej stawów, bo im więcej ważysz, tym większe jest obciążenie stawów. Ponadto nadmierna masa ciała działa prozapalnie. Aby zrzucić nadprogramowe kilogramy, jedz warzywa i owoce, rośliny strączkowe, odtłuszczony nabiał, kasze, chude mięso i ryby. Unikaj fast foodów, chleba, masła i margaryny, olejów, czekolady, jogurtów smakowych, słodkich napojów i soków owocowych.
Produkty działające przeciwzapalnie
Warzywa i owoce - zwłaszcza te o intensywnych kolorach: owoce jagodowe, cytrusowe, warzywa kapustne i cebulowe. Warzywa i owoce zawierają witaminę C, która jest potrzebna do wytwarzania kolagenu budującego chrząstkę stawową i kości.
Kwasy omega-3 - siemię lniane, tłuste ryby morskie – ich duże dawki zmniejszają stany zapalne w organizmie.
Przyprawy - np. kurkuma, imbir.
Produkty działające prozapalnie
Przetworzone węglowodany - słodycze, napoje wysokosłodzone – np. wypicie szklanki coli daje już mierzalne reakcje zapalne we krwi.
Nasycone tłuszcze - masło, tłuste mięso, wędliny – po zjedzeniu hamburgera z colą znacznie rośnie ilość cytokin prozapalnych.
Przetworzone tłuszcze roślinne - oleje roślinne, oliwa, olej z siemienia lnianego – ich duża ilość w diecie powoduje reakcję zapalną. Co innego, gdy ta sama ilość tłuszczu pochodzi z naturalnych źródeł, np. orzechów czy pestek.
Potrawy smażone, pieczone, grillowane, przypalone – pod wpływem wysokiej temperatury powstają związki prozapalne.