10 najgorszych śniadań. Czego nie można jeść rano?
Jak powinno wyglądać zdrowe i pyszne śniadanie? Lekarze i dietetycy wskazują, że na talerzu muszą znaleźć się białko, błonnik i zdrowe tłuszcze. Składniki te zapewnią energię na pierwszą część dnia. Nie zawsze jednak nasze śniadanie tak wygląda. Czego nie powinno się jeść rano?
Spis treści
Produkty śniadaniowe ze sklepów
Sklepowe półki uginają się od produktów przeznaczonych na śniadanie. W hipermarketach znajdują się nawet specjalne działy oznaczone hasłem „Śniadania”. Jednak nie wszystko, co się tam znajduje, jest wskazane na pierwszy posiłek po nocnej przerwie. Nawet produkty oznaczone jako fit, light czy dietetyczne pozostawiają wiele do życzenia.
W gotowych produktach śniadaniowych znajduje się sporo cukru, tłuszczów trans, soli oraz konserwantów. W składzie często są sztuczne barwniki i aromaty, a niektóre nazwy przypominają promieniotwórcze pierwiastki. Zawierają śladowe ilości witamin i składników odżywczych.
Regularne spożywanie na śniadanie wysoko przetworzonych produktów nie jest dobre dla zdrowia i dla portfela, ponieważ często są dość drogie artykuły. Warto więc dowiedzieć się, czego unikać i nie jeść na pierwsze śniadanie.
Czego nie jeść na śniadanie?
- Bajgle – pszenne pieczywo, które jest kaloryczne. Zawierają dużo węglowodanów i glutenu.
- Białe pieczywo tostowe – znacznie mniej sycące niż chleby pełnoziarniste. Jest ubogie w błonnik i składniki odżywcze.
- Jogurty owocowe i smakowe – kaloryczne i pełne sztucznych aromatów i dodatków. W ich składzie znajduje się sporo cukru.
- Gotowe kanapki – ten produkt jest nasycony tłuszczami, solą, cukrem i konsrwantami. Zazwyczaj w ich składzie znajdują się kaloryczne sosy majonezowe. Tego typu kanapki przygotowuje się z niskiej jakości wędlin, serów i past.
- Kawa – nie powinno się jej pić na pusty żołądek. Zdrowiej będzie najpierw zjeść zbilansowane śniadanie, a po godzinie lub dwóch wypić filiżankę aromatycznej kawy. Najzdrowsza to ta bez cukru i śmietanki.
- Płatki owsiane błyskawiczne – są ubogie w błonnik i składniki odżywcze, a także zawierają więcej cukru niż płatki górskie. Nie jest to najgorszy wybór na śniadanie, ale są lepsze i zdrowsze.
- Śniadaniowy fast food – regularne jedzenie na śniadanie pełnych tłuszczów i węglowodanów produktów może prowadzić do otyłości i poważnych problemów zdrowotnych. Dania fast food zawierają także znikomą ilość witamin i mikroelementów.
- Słodkie płatki śniadaniowe – tego typu artykuły produkowane są z mąki, oleju i cukru. Zawierają więc sporą dawkę cukru oraz składników, które nie sprzyjają zdrowiu.
- Słodkie bułki i drożdżówki – wysokokaloryczne i pełne cukru słodkie wypieki nie są dobrym pomysłem na śniadanie. Lepiej jeść je w drugiej części dnia.
- Smażone kiełbaski – takie śniadanie dostarczy jedynie tłuszczu i soli. Nadmiar tych składników może zwiększać ciśnienie krwi i prowadzić do różnych chorób.
Co powinno się jeść na śniadanie?
Zamiast kalorycznych i przepełnionych cukrem słodkich jogurtów i płatków śniadaniowych warto wybrać ich zdrowe odpowiedniki. Płatki owsiane górskie, naturalne jogurty i kefiry, chude wędliny dobrej jakości oraz pełnoziarniste pieczywo – to produkty, które powinny pojawić się na talerzu na śniadanie. Pierwszy posiłek powinien też obfitować w owoce i warzywa. Przed zakupem wybranego artykuły dobrze jest sprawdzić jego skład i porównać wartości odżywcze.