Zupa z czerwonej soczewicy z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa z czerwonej soczewicy z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Zupa z czerwonej soczewicy z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Zupa z czerwonej soczewicy kusi delikatną, orientalną nutą. Dodatek tymianku sprawia, ze nabiera wyjątkowego charakteru. Przepis przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera, porcja zupy dostarcza 260 kcal.

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 0,5 marchewki
  • 1 mały pomidor czerwony
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy/oleju

  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę  opłukać  i  zalać  gorącą  wodą,  po  pół  godzinie  odcedzić. 
  • Marchewki, pomidory i cebulę umyć, obrać i podsmażyć na oliwie, dodać soczewicę.
  • Po  kilku minutach zalać wszystko gorącym bulionem. Gotować około 30  min.
  • Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.