Zupa paprykowa na ostro z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa paprykowa na ostro z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Zupa paprykowa na ostro z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Zupa paprykowa na ostro to propozycja dla tych, którzy preferują ostrzejsze smaki. Mocno doprawiona zupa z pieczonej papryki i jest bardzo wyrazista. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 żółtej papryki
  • mały kawałek papryki chilli
  • ½ pomidora czerwonego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 kromka chleba pszennego
  • naturalna  wegeta
  • pieprz  cayenne
  • papryka słodka/wędzona
  • czosnek w proszku
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę czerwoną i żółtą umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Ułożyć na blasze do pieczenia i piec do uzyskania czarnej skórki, którą następnie należy zdjąć.
  • Pomidora sparzyć i zdjąć z niego skórę. Do gorącego bulionu wrzucić paprykę, pomidora.
  • Gotować  15  min.  Doprawić  papryczką  chilli  i  resztą  przypraw.
  • Zupę  zabielić śmietaną i zblendować na gładki krem.
  • Podawać z kromką chleba.