Dietetyczna zupa ogórkowa - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa ogórkowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Ta zrobiona wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera jest pyszna i zdrowa. Porcja dostarcza 200 kcal.
SKŁADNIKI
- 1 marchewka
- 3 ogórki kiszone
- ½ małej cebuli
- 1 ziemniak
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Marchew, cebulę i ziemniaka pokroić w kostkę.
- Dodać marchew i cebulę do bulionu i gotować około 10 min. Następnie do wywaru dodać ziemniaki i gotować kolejne 10 min.
- W kolejnym etapie dodać do zupy starte ogórki (i odrobinę soku z ogórków). Gotować wszystko kolejne 10 min.
- Pod koniec gotowania dodać stopniowo śmietanę.