Zupa brokułowo-jarmużowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa brokułowo-jarmużowa dostarcza wielu cennych składników odżywczych, witamin i związków mineralnych. Przepis na nią przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Porcja dostarcza nam 200 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny i skórka z otartej połowy cytryny
- 1 mała garść jarmużu
- 1 cebula dymka
- 1/3 brokuła
- 1 łyżka śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuła pokroić w kostkę, a jarmuż posiekać.
- W garnku roztopić masło, zeszklić posiekaną dymkę. Wlać gorący bulion. Gotować kilka minut.
- Po tym czasie dodać brokuła i jarmuż. Przyprawić.
- Zblendować całość na krem. Przetrzeć przez sitko i zabielić zupę śmietaną.