Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to danie sycące i dostarczające wielu składników odżywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 350 kcal.

Przepis przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 mała papryka
  • 120 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 cebuli
  • 10 g tartego sera cheddar
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka oliwy/oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę opłukać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne, zachowując w miarę możliwości ogonki.
  • Pomidora przelać wrzątkiem i obrać ze skórki. Cebule drobno posiekać.
  • Na  patelni rozgrzać łyżkę oliwy, poddusić cebule. Po chwili dodać mięso.
  • Po ok. 3 minutach dodać posiekane pomidory, kumin, paprykę i tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
  • Całość dobrze wymieszać, dusić jeszcze ok. 3 minut.
  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć w nim połówki strąków, do każdej nałożyć farsz, posypać cheddarem, przykryć całość luźno folią aluminiową i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC.
  • Na chwilę przed końcem zdjąć folię i pozwolić paprykom lekko się zrumienić.