Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to danie sycące i dostarczające wielu składników odżywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 350 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 mała papryka
- 120 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1/2 pomidora
- 1/2 cebuli
- 10 g tartego sera cheddar
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka oliwy/oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę opłukać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne, zachowując w miarę możliwości ogonki.
- Pomidora przelać wrzątkiem i obrać ze skórki. Cebule drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, poddusić cebule. Po chwili dodać mięso.
- Po ok. 3 minutach dodać posiekane pomidory, kumin, paprykę i tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
- Całość dobrze wymieszać, dusić jeszcze ok. 3 minut.
- Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć w nim połówki strąków, do każdej nałożyć farsz, posypać cheddarem, przykryć całość luźno folią aluminiową i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC.
- Na chwilę przed końcem zdjąć folię i pozwolić paprykom lekko się zrumienić.