Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 1 OSÓB
Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami można spokojnie określić mianem eksplozji smaków - łączy w sobie słodycz buraka i kwaskowatość maślanki, które okraszone są dymnym smakiem orzechów włoskich i intensywnym umami sera. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.
Składniki
1 burak
50 ml soku z buraka
150 ml maślanki
1 ząbek czosnku
20 g sera pleśniowego typu lazur
1 łyżka orzechów włoskich
Przygotowanie krok po kroku:
Buraka ugotować i zetrzeć na tarce. Dodać do maślanki wraz z sokiem.
Czosnek rozdrobnić na prasce. Dodać do zupy. Przyprawić.
Całość można zblendować na gładki krem.
Zupę posypać serem i posiekanymi orzechami włoskimi.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska