Bowl z pulpetami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Bowl z pulpetami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Bowl z pulpetami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Bowl z pulpetami to danie które świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. To także kopalnia składników odżywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 30 g kaszy quinoa
  • 120g mięsa mielonego z indyka
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ jajka
  • 50 g cukinii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • 4 pomidorków koktajlowych
  • 1/3 żółtej papryki
  • 2 rzodkiewki
  • 1 liść sałaty lodowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować quinoa według opisu na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Cebule bardzo drobno posiekać i poddusić na oliwie.
  • Mięso wymieszać z quinoa, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i startą na dużych oczkach cukinią.
  • Dodać oregano, sól/pieprz, dokładnie wymieszać.
  • Z masy uformować kulki wielkości piłeczki pingpongowej i ułożyć je na wyłożonej folią blasze. 
  • Piec 15 minut, przewracając pulpeta/y co najmniej dwa razy, aby się równo zrumieniły.
  • Warzywa pokroić drobno, liście sałaty porwać. Ułożyć w misce obok siebie.
  • Polać sosem z pozostałej oliwy, octu, soli i pieprzu. Wyłożyć na wierzch pulpety.