Bowl z pulpetami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bowl z pulpetami to danie które świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. To także kopalnia składników odżywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 30 g kaszy quinoa
- 120g mięsa mielonego z indyka
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ jajka
- 50 g cukinii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 mały ogórek gruntowy
- 4 pomidorków koktajlowych
- 1/3 żółtej papryki
- 2 rzodkiewki
- 1 liść sałaty lodowej
- 1 łyżeczka oliwy
- ½ łyżeczki octu balsamicznego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować quinoa według opisu na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Cebule bardzo drobno posiekać i poddusić na oliwie.
- Mięso wymieszać z quinoa, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i startą na dużych oczkach cukinią.
- Dodać oregano, sól/pieprz, dokładnie wymieszać.
- Z masy uformować kulki wielkości piłeczki pingpongowej i ułożyć je na wyłożonej folią blasze.
- Piec 15 minut, przewracając pulpeta/y co najmniej dwa razy, aby się równo zrumieniły.
- Warzywa pokroić drobno, liście sałaty porwać. Ułożyć w misce obok siebie.
- Polać sosem z pozostałej oliwy, octu, soli i pieprzu. Wyłożyć na wierzch pulpety.