Ciasto maślane - szybkie i obłędnie pyszne ciasto, idealne do szklanki mleka
Suszone śliwki w kremie waniliowo-cynamonowym - przepis na słodki deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Suszone śliwki w kremie waniliowo-cynamonowym to doskonały pomysł na przepyszny deser.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Suszone śliwki zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które warto dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Sprawdź, jak zrobić pyszny, a przy tym zdrowy deser z suszonych śliwek w kremie waniliowo-cynamonowym.
Składniki
16 suszonych śliwek bez pestek
100 ml bardzo mocnej herbaty
200 ml czerwonego, wytrawnego wina
4 goździki
1 laska cynamonu
2 łyżki cukru
siekane orzechy
1 torebka kremu waniliowego w proszku
1 łyżka cynamonu
100 ml bitej śmietany
1 łyżka cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Do gorącej, mocnej herbaty z winem wrzucamy przekrojone na pół śliwki.
Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, a następnie studzimy.
Krem waniliowy w proszku wysypujemy z torebki, dodajemy cynamon, a następnie postępujemy tak jak w przepisie.
Ubijamy na sztywno śmietanę dodając cukier.
Masę śmietanową łączymy z kremem.
Śliwki po osączeniu układamy w pucharkach i dekorujemy kremem waniliowo-cynamonowym, posypując na wierzchu siekanymi orzechami.
Do podpalenia tego deseru używamy śliwowicy.
Krem waniliowo-cynamonowy można przygotować samemu. Nie trzeba kupować go w sklepie.