Ryż z truskawkami jak u babci – łatwy przepis na klasyczny, niedrogi deser

Ryż z truskawkami jak u babci – łatwy przepis na klasyczny, niedrogi deser
Autor: Shutterstock Ryż z truskawkami to danie, które zazwyczaj przenosi nas do krainy dzieciństwa, a smakuje małym i dużym
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Ryż z truskawkami to smak dzieciństwa umieszczony w miseczce – prosty, słodki i kojący jak letnie popołudnia bez obowiązków. Pamiętasz ten deser z przedszkola, kolonii albo wakacji u babci? Teraz możesz go łatwo odtworzyć w domu! Kluczem do sukcesu jest odpowiednio ugotowany ryż – miękki, ale nie rozgotowany, idealnie wchłaniający smak soczystych truskawek. Sprawdź nasz przepis i wróć na chwilę do lat beztroski.

Ryż z truskawkami to tradycyjny polski posiłek, szczególnie popularny w czasie sezonu truskawkowego. Przepis ten jest często przekazywany z pokolenia na pokolenie i każda rodzina ma swój własny, unikalny sposób przygotowania.

Ryż z truskawkami jak u babci

Podstawą potrawy jest ugotowany na mleku ryż, który jest słodki, kremowy i sycący. Ryż jest na tyle neutralny w smaku, że doskonale łączy się z innymi składnikami, zwłaszcza z owocami. W tym przypadku, świeże, soczyste truskawki dodają posiłkowi naturalnej słodyczy i kwasowości, które doskonale kontrastują z kremowym ryżem. Dodatek cukru, wanilii lub cynamonu może dodatkowo podkreślić smak truskawek.

Ryż z truskawkami to idealny posiłek na ciepłe, letnie dni - jest lekki, orzeźwiający i pełen smaku. Można go podawać na zimno lub na ciepło, w zależności od preferencji. Dla niektórych, potrawa ta przypomina smak dzieciństwa i beztroskie dni spędzone u babci.

Ryż z truskawkami kcal

Ryż jest powszechnie spożywany na całym globie, lecz czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile kalorii tak naprawdę zawiera? Zobacz ile kalorii dostarczy porcja ryżu z truskawkami!

100 g ryżu z truskawkami ma 106 kalorii oraz wartości odżywcze o następującym składzie: 3 g białka, 2 g tłuszczów, 19 g węglowodanów.

Zobacz naszą galerię z przepisami na pyszne ciasta z truskawkami

SKŁADNIKI

  • 2 torebki ryżu,
  • 50 dag truskawek,
  • 2 białka,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki kartoflanej,
  • szklanka bitej śmietany,
  • tłuszcz do smarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  • Umyte i odszypułkowane truskawki pokroić na kawałki.
  • Na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ryżu, ok. 1/3 całości. Na ryż położyć połowę pokrojonych truskawek i posypać 2 łyżkami cukru pudru.
  • Kolejno położyć warstwę ryżu, resztę truskawek, posypać 2 łyżkami cukru pudru i przykryć trzecią warstwą ryżu.
  • Ubić pianę z białek na sztywno. Pod koniec dodać łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki kartoflanej.
  • Wyłożyć na ryż. Piec ok. 50 minut w temp. 160 st. C. Podawać z bitą śmietaną.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Beata Lekszycka
więcej