Zapiekanka ryżowa z truskawkami: przepis

2021-03-29
Zapiekanka ryżowa z truskawkami
Autor: thinkstockphotos.com Ryżowa zapiekanka z truskawkami to niedrogie danie idealne na ciepłą kolację lub deser.
łatwy
35 min
4

Zapiekanka ryżowa z truskawkami jest propozycją typowo sezonową i doskonałym pomysłem na słodką kolację albo sycący deser.  Jeśli masz ochotę na inne owoce, możesz śmiało zastąpić truskawki np. jabłkami. Zapiekanka smakuje bardzo dobrze na ciepło i już po wystygnięciu.

SKŁADNIKI

  • szklanka ryżu
  • 3 szklanki mleka
  • cukier (około 3-4 łyżki)
  • 2 jajka
  • pół kilograma truskawek
  • masło do wysmarowania brzegów naczynia
  • śmietana
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować na mleku. Odcedzić
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C
  • Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z ugotowanym ryżem. Podzielić na dwie części.
  • Truskawki umyć, pokroić na połówki.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć warstwę ryżu, na to truskawki i znów ryż.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 40 min.
  • Sos: śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem.