Ponczowe babeczki z owocami - pyszny, choć nieco zapomniany deser

Ponczowe babeczki z owocami - pyszny, choć nieco zapomniany deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączowe babeczki z owocami leśnymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Niegdyś babeczki ponczowe były niezwykle popularnym deserem, dostępnym w każdej cukierni. Wilgotne i rumiane ciasteczka, zwieńczone kleksikiem bitej śmietany i kandyzowaną wisienką kusiły łasuchów. Dziś, choć gwiazda ich popularności mocno przygasła, nadal są bardzo smaczne, a odrobina wyobraźni i dobrego smaku wystarczą, by na ich bazie przygotowywać fantastyczne desery. Podajemy przepis na pulchne i wilgotne ciastka ponczowe.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1 czubata łyżka cukru

  • 4 łyżki mleka

  • 15 g drożdży

  • 0,5 kostki masła

  • szczypta soli

  • 3 jajka

  •  

  • Poncz:

  • 2 łyżki rumu

  • 1 szklanka wody

  • 2 łyżki cukru

  • skórka z cytryny

  •  

  • Dekoracja:

  • ulubione owoce

  • cukier puder lub bita śmietana

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i 1 łyżeczką cukru, aż do całkowitego połączenia składników, po czy dodać do rozczynu nieco mąki, aby nabrał konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  • Masło roztopić i wystudzić.

  • Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać rozkłócone jajka i wyrośnięty zaczyn. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, po czym dodać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić do ścianek miski lub rąk, a następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zbić je pięścią, po czym napełniać nim wysmarowane tłuszczem foremki nie więcej niż do połowy wysokości, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto wypełni całkowicie foremki, zrobić na środku każdej wgłębienie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 25 minut.

  • Po tym czasie foremki wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min, następnie wyjąć z foremek i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny. Następnie syrop wystudzić i dodać rum.

  • Zimne babeczki nasączyć ponczem i udekorować ulubionymi owocami. Wierzch obsypać cukrem pudrem.

Ocena: 0
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.