Ponczowe babeczki z owocami - pyszny, choć nieco zapomniany deser

Pączowe babeczki z owocami leśnymi
Autor: Shutterstock Pączowe babeczki z owocami leśnymi
łatwy
60 min
4

Niegdyś babeczki ponczowe były niezwykle popularnym deserem, dostępnym w każdej cukierni. Wilgotne i rumiane ciasteczka, zwieńczone kleksikiem bitej śmietany i kandyzowaną wisienką kusiły łasuchów. Dziś, choć gwiazda ich popularności mocno przygasła, nadal są bardzo smaczne, a odrobina wyobraźni i dobrego smaku wystarczą, by na ich bazie przygotowywać fantastyczne desery. Podajemy przepis na pulchne i wilgotne ciastka ponczowe.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 15 g drożdży
  • 0,5 kostki masła
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  •  
  • Poncz:
  • 2 łyżki rumu
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • skórka z cytryny
  •  
  • Dekoracja:
  • ulubione owoce
  • cukier puder lub bita śmietana
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i 1 łyżeczką cukru, aż do całkowitego połączenia składników, po czy dodać do rozczynu nieco mąki, aby nabrał konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Masło roztopić i wystudzić.
  • Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać rozkłócone jajka i wyrośnięty zaczyn. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, po czym dodać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić do ścianek miski lub rąk, a następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zbić je pięścią, po czym napełniać nim wysmarowane tłuszczem foremki nie więcej niż do połowy wysokości, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wypełni całkowicie foremki, zrobić na środku każdej wgłębienie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 25 minut.
  • Po tym czasie foremki wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min, następnie wyjąć z foremek i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny. Następnie syrop wystudzić i dodać rum.
  • Zimne babeczki nasączyć ponczem i udekorować ulubionymi owocami. Wierzch obsypać cukrem pudrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej