Włoskie faworki - bosko lekkie ciasteczka karnawałowe
Ponczowe babeczki z owocami - pyszny, choć nieco zapomniany deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pączowe babeczki z owocami leśnymi
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Niegdyś babeczki ponczowe były niezwykle popularnym deserem, dostępnym w każdej cukierni. Wilgotne i rumiane ciasteczka, zwieńczone kleksikiem bitej śmietany i kandyzowaną wisienką kusiły łasuchów. Dziś, choć gwiazda ich popularności mocno przygasła, nadal są bardzo smaczne, a odrobina wyobraźni i dobrego smaku wystarczą, by na ich bazie przygotowywać fantastyczne desery. Podajemy przepis na pulchne i wilgotne ciastka ponczowe.
Składniki
1,5 szklanki mąki
1 czubata łyżka cukru
4 łyżki mleka
15 g drożdży
0,5 kostki masła
szczypta soli
3 jajka
Poncz:
2 łyżki rumu
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
skórka z cytryny
Dekoracja:
ulubione owoce
cukier puder lub bita śmietana
Przygotowanie krok po kroku:
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i 1 łyżeczką cukru, aż do całkowitego połączenia składników, po czy dodać do rozczynu nieco mąki, aby nabrał konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło roztopić i wystudzić.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać rozkłócone jajka i wyrośnięty zaczyn. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, po czym dodać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić do ścianek miski lub rąk, a następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zbić je pięścią, po czym napełniać nim wysmarowane tłuszczem foremki nie więcej niż do połowy wysokości, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wypełni całkowicie foremki, zrobić na środku każdej wgłębienie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 25 minut.
Po tym czasie foremki wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min, następnie wyjąć z foremek i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny. Następnie syrop wystudzić i dodać rum.
Zimne babeczki nasączyć ponczem i udekorować ulubionymi owocami. Wierzch obsypać cukrem pudrem.