Panna cotta z oscypkiem z 6. edycji MasterChef: finałowy deser Mateusza Zielonki

2021-03-29
Panna cotta z oscypkiem z 6. edycji MasterChef: finałowy deser Mateusza Zielonki
Autor: Wydawnictwo Burda Niezwykły deser nietuzinkowego kucharza
średni
45 min
4

Panna cotta z oscypkiem to finałowy przepis zwycięzcy 6. edycji MasterChefa - Mateusza Zielonki. Inspiracją dla deseru były częste pobyty Mateusza w Zakopanem. "Zielony surfer" jak go okrzyknięto, tworzy kuchnię w stylu wolnym. Jego dania to często luźna interpretacja tradycyjnych potraw oraz zaskakujące skojarzenia składników. Czy kuchenny freestyle sprawdza się? Oceńcie sami. Nam bardzo smakuje. Przepis pochodzi z książki Mateusza Zielonki "Kuchnia w stylu wolnym"

Polecamy również: „Kuchnia w stylu wolnym” - wywiad z Mateuszem Zielonką

Mateusz Zielonka "Kuchnia w stylu wolnym", wydawnictwo Burda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • Na PANNA COTTĘ
  • oscypek (70 g)
  • biała czekolada (70 g)
  • śmietanka 30% (200 g)
  • żelatyna (6 g)
  • Na KRUSZONKĘ
  • mąka (100 g)
  • cukier (50 g)
  • masło (50 g)
  • orzechy włoskie (50 g)
  • Na SORBET JEŻYNOWY
  • jeżyny (200 g)
  • miód (1 spora łyżka)
  • mięta (kilka listków)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania Panna Cotty. W średniej wielkości rondelku podgrzej śmietankę i dorzuć grubo starty oscypek. Dodaj czekoladę i gotuj całość przez 10 minut. Pod koniec gotowania rozpuść żelatynę i dokładnie wymieszaj całość. Gdy oscypek odda cały swój aromat do śmietany, przelej wszystko przez sitko do naczynia, w którym chcesz podać deser. Panna Cottę odstaw do stężenia (do lodówki) na co najmniej 20 minut.
  • Czas na kruszonkę orzechowa. W blenderze zmiksuj orzechy, dodaj mąkę, cukier oraz zimne masło. Wyrobione ciasto rozdrobnij i piecz w temperaturze 140 stopni przez 25 minut, następnie odłóż ciasto do wystygnięcia.
  • Teraz sorbet z jeżyn. Jeżyny zblenduj razem z miodem, łyżeczką soku z cytryny i kilkoma listkami mięty. Miksturę przelej do dużych sylikonowych form na lody i włóż do zamrażarki. Gdy sorbetowe kostki się zmrożą, wyciśnij je do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. W ten sposób otrzymasz sorbet gotowy do podania.
  • Stężoną Panna Cottę wyciągnij z lodówki i udekoruj kruszonką oraz sorbetem jeżynowym.