Mus mleczno-karmelowy na kremie z gorzkiej czekolady

Mus mleczno-karmelowy na kremie z gorzkiej czekolady

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mus mleczno-karmelowy to  - rozkosz podniebienia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Mus mleczno-karmelowy na kremie z gorzkiej czekolady to pyszny deser, który wygląda bardzo efektownie, a jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.

Składniki

  • Mus mleczno-karmelowy

  • 1 tubka mleka skondensowanego o smaku karmelowym

  • 1/2 l śmietany

  • 3 g żelatyny

  •  

  • Krem czekoladowy:

  • 5 żółtek

  • 15 dag startej gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki cukru

  • 300 ml bitej śmietany 30-proc

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczoną, ale nie gorącą, czekoladę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

  • Mleko karmelowe z tubki łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dokładnie mieszamy z bitą śmietaną.

  • Mus wykładamy na schłodzony krem czekoladowy i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Podajemy polany stopioną gorzką czekoladą.

Ocena: 0