Mus mleczno-karmelowy na kremie z gorzkiej czekolady

2021-03-29
Mus mleczno-karmelowy
Autor: Shutterstock Mus mleczno-karmelowy to  - rozkosz podniebienia.
łatwy
25 min
4

Mus mleczno-karmelowy na kremie z gorzkiej czekolady to pyszny deser, który wygląda bardzo efektownie, a jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • Mus mleczno-karmelowy
  • 1 tubka mleka skondensowanego o smaku karmelowym
  • 1/2 l śmietany
  • 3 g żelatyny
  •  
  • Krem czekoladowy:
  • 5 żółtek
  • 15 dag startej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml bitej śmietany 30-proc

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczoną, ale nie gorącą, czekoladę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • Mleko karmelowe z tubki łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dokładnie mieszamy z bitą śmietaną.
  • Mus wykładamy na schłodzony krem czekoladowy i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Podajemy polany stopioną gorzką czekoladą.