Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser

Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kokosowe kulki w czekoladzie zrobisz w domu szybko i łatwo

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kokosowe kulki w czekoladzie to łatwe do przygotowania małe słodkie przyjemności. Z naturalnych składników, słodzone miodem, z kontrapunktem z gorzkiej  czekolady i bez konserwantów. Domowe słodycze wysokiej próby.

Składniki

  • 30 dag wiórków kokosowych

  • 1 puszka mleczka kokosowego

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • 1 łyżka suszonych malin

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe. Stopniowo dolewać 3/4 puszki mleka, cały czas mieszając. Wiórki powinny w mleku namoknąć, ale nie powinny w nim pływać. Wstawić do lodówki na kilka minut.

  • Masę wyjąć z lodówki, dodać olej i miód. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki rękami.

  • Z masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Poukładać je na tacy i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać do niej resztę mleka kokosowego i wymieszać.  Kulki zanurzać w czekoladzie i posypać pokruszonymi malinami. Maliny można zastąpić wiórkami kokosowymi. Wstawić na noc do lodówki.

Ocena: 2,5
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.