Jak zrobić kruche krówki?
Krówki to od pokoleń ulubiony przysmak Polaków. W czasach, gdy trudno było je kupić, kobiety nauczyły się same robić krówki w domu. Coś z tej tradycji przetrwało do dziś. Podpowiadamy, jak zrobić domowe krówki.
Jeśli chodzi o krówki, to są dwie szkoły: jedni lubią ciągutki, inni – kruche, takie, które rozpadają się w ustach. Kupując w sklepie, nigdy nie wiadomo było, na jakie się trafi. Przyrządzając je samemu, można poeksperymentować. Nie tylko bowiem smak, ale także konsystencja zależy od składników i ich proporcji.
Jak gotować masę na domowe krówki
Generalnie na masę krówkową składają się trzy podstawowe składniki: masło, cukier i mleko, przy czym ten ostatni składnik w wielu przepisach ulega wymianie na mleko kondensowane lub śmietankę kremówkę. Użycie mleka kondensowanego pozwala skrócić czas gotowania masy, trzeba jednak pamiętać, aby było to mleko niesłodzone (do masy i tak dodajemy sporo cukru). Z kolei, gdy dodamy śmietankę, masa będzie bardziej tłusta i ciągnąca.
Gotowanie masy wymaga cierpliwości – zwłaszcza tę na bazie zwykłego mleka gotuje się dosyć długo (około godziny). Trzeba ją często mieszać i gotować na najmniejszym ogniu, gdyż ma tendencję do przypalania się. Z tego względu do gotowania warto użyć specjalnego garnka o podwójnych ściankach, przeznaczonego do gotowania mleka, lub wstawić naczynie z masą do garnka wypełnionego wodą (gotowanie w kąpieli wodnej).
Do masy krówkowej można dodać łyżeczkę aromatu – waniliowego, śmietankowego lub arakowego, a także różne dodatki, np. ziarna sezamu lub kontrastujacą z nią kwaśnym smakiem kandyzowaną żurawinę.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka 3,2 %
- 2 szklanki cukru
- ½ kostki masła
- 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozpuścić masło, mleko oraz cukry.
- Mieszać tak długo aż masa będzie ściemnieje (około godziny), pod koniec gotowania zwiększyć gaz i mieszać energicznie.
- Masa jest gotowa, gdy jest gęsta zaczyna zastygać.
- Masę krówkową wlać do przygotowanego naczynia (należy robić to dość szybko , bo masa szybko zastyga), kroić, zanim całkowicie ostygnie, zawinąć w papierki.