Jabłka w karmelu - przepis na pyszny deser jabłkowy na chłodne dni

Jabłka w karmelu - przepis na pyszny deser jabłkowy na chłodne dni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jabłka w karmelu najlepiej smakują jesienią.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jabłka w karmelu to doskonały przysmak na zimowy, mroźny wieczór. Przygotować go można szybko i bez wielkich kosztów. Jabłka w karmelu sprawdzą się również na karnawałowym przyjęciu.

Składniki

  • 4 miękkie jabłka

  • szklanka cukru

  • 100 ml wody

  • ocet

  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do rondla wsypać cukier i zalać go wodą (by woda przykryła cukier). Na wolnym ogniu gotować cukier aż powstanie złocista masa. Aby cukier się nie przypalał, zwilżać pędzelkiem boki rondla. Na koniec dodać troszkę octu (np. łyżka).

  • Jabłka umyć, obrać i wbić w każdy z owoców długi patyczek szaszłykowy. Jabłka zanurzać w tężejącym karmelu. Następnie odstawić je na talerzu wyłożonym pergaminem i zostawić aż karmel stężeje.

  • Smakołyki można podawać z bitą śmietaną. Można zrobić też karmel smakowy (dodać do niego cynamon lub przyprawę do piernika).

  • Jeśli nie lubisz twardych i surowych jabłek, to warto je wcześniej trochę podpiec w piekarniku. Wówczas zmiękną i staną się słodsze.

Ocena: 3,5