Grillowany ananas z wegańskim zamiennikiem serka śmietankowego

Grillowany ananas z wegańskim zamiennikiem serka śmietankowego

Autor Zdjęcia: mat. pras. Violife

Świeży ananas grillowany i podany z rumowym serkiem wegańskim

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czy dieta bez produktów odzwierzęcych ogranicza? Pod żadnym pozorem! Dzięki nowym wegańskim, w 100% roślinnym zamiennikom produktów nabiałowych możesz wszystko. Oto przepis na przepyszny deser: grillowany ananas z zamiennikiem serka śmietankowego przyprawionym rumem. Pyszne i proste, a do tego zdrowe!

Składniki

  • 1 ananas, obrany ze skórki, wydrążony i pokrojony na 8 plasterków

  • sok z 1 limonki

  • 1 łyżka syropu klonowego

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 150 g wegańskiego zamiennika serka śmietankowego, np. 1 opakowanie Violife Creamy Original

  • 1 łyżka ciemnego rumu

  • 1 laska wanilii

  • liście mięty, do podania

  • 3 łyżki wiórków kokosowych, do podania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozpal grilla, lub rozgrzej patelnię grillową. Plastry ananasa przełóż do dużej miski. Dodaj sok z limonki, syrop klonowy, imbir i dobrze wymieszaj.

  • Grilluj ananasa przez około 2–3 minuty z każdej strony lub aż będzie lekko zarumieniony.

  • Wymieszaj trzepaczką Violife Creamy Original z syropem klonowym, wanilią i rumem do uzyskania gęstej konsystencji.

  • Ananasa podawaj z sosem z Violife Creamy, posypanego wiórkami kokosowymi i listkami mięty.

Ocena: 5