Galaretka z herbaty z melisą - orzeźwiający deser

2021-03-29
galaretka-z-herbaty-z-melisa-orzezwiajacy-deser.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Herbatę można podać na zimno - nie tylko w postaci herbaty mrożonej, ale także deseru, jakim jest galaretka z herbaty.
łatwy
10 min
4

Galeretka z herbaty z dodatkiem melisy to doskonały pomysł na wytrawny, letni deser. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a efekt - doskonały!

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki suchej herbaty typu assam
  • 3/4 l wody
  • 2 gałązki melisy
  • 500 g cukru
  • opakowanie środka żelującego np. Żelfix
  • 1/2 szklanki rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatę assam wsypać do dobrze wyparzonego naczynia, zalać 3/4 l wrzątku, wrzucić gałązki melisy.
  • Postawić na ciepłej blasze i parzyć przez co najmniej 10 minut.
  • Zaparzoną herbatę przelać przez sitko, dodać cukier i środek żelujący.
  • Zagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Dodać rum, przelać do słoja i natychmiast zamknąć.
  • Schłodzić przez 3-4 godziny w ciemnym miejscu.
  • Galaretkę możemy podawać wymieszaną z kandyzowanymi owocami.