Donuty - przepis, jak zrobić na kolorowe pączki z dziurką [WIDEO]

Donuty - przepis, jak zrobić na kolorowe pączki z dziurką [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Donuty - kolorowe amerykańskie pączki

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 65 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Donuty to prawdopodobnie najpopularniejsze pączki na świecie, a to dzięki hollywoodzkim filmom policyjnym, których bohaterowie spożywają je na każde śniadanie. Donuty, tak jak klasyczne oponki, nie mają nadzienia. Cieszą za to oko kolorowymi posypkami, lukrem czy czekoladą apetycznie spływającą po ich bokach. Jak zrobić  w domu pączki z dziurką?

Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka letniego mleka

  • woda

  • 14 g drożdży świeżych

  • 1 jajko

  • cukier

  • 60 g roztopionego masła

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podgrzej mleko. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Utrzyj. Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  • Roztop masło. Gdy przestygnie, dodaj do mleka z drożdżami.

  • Wsyp mąkę, resztę cukru. Wbij jajko.

  • Wymieszaj składniki i zagnieć dobrze ciasto, aż będzie miękkie.

  • Ciasto może się kleić, ale nie dodawaj mąki. Możesz też wymieszać składniki w mikserze lub maszynie do robienia chleba.

  • Wysmaruj dużą miskę olejem. Przełóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

  • Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie lub na stolnicy na grubość 1 centymetra.

  • Okrągłą foremką o średnicy 7-8 centymetrów (lub np. kieliszkiem od wina) wytnij kółka.

  • Mniejszą foremką (lub np. zakrętką od napoju) zrób dziurkę w każdym z donutów.

  • Odłóż do wyrośnięcia na blachę posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia (możesz je przykryć).

  • Rozgrzej olej we frytkownicy lub w rondlu do temperatury 175 stopni. Smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  • Gdy są jeszcze ciepłe udekoruj je według uznania lukrem, czekoladą lub posyp gotowymi posypkami.

Ocena: 3,2