Domowe czekoladki: jak zrobić pralinki? [przepis]

Domowe czekoladki: jak zrobić pralinki? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowe czekoladowe pralinki to idealny prezent dla kogoś bliskiego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Eleganckie, a przede wszystkim pyszne słodycze możesz samodzielnie zrobić w domu. Podajemy przepis na domowe czekoladki – białe i czarne pralinki czekoladowe w różnorodnych posypkach.

Składniki

  • 24 dag białej czekolady (opcjonalnie ciemnej czekolady)

  • ¼ szklanki śmietany kremówki

  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)

  • 2 łyżki miodu

  • łyżka masła

  • na posypkę do wyboru: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, cukier puder, gotowa kolorowa posypka, wiórki czekoladowe, zmielone orzechy, kakao kolorowej lub też z ciemnej czekolady (aby uzyskać czekoladowe wiórki, gorzką lub mleczną czekoladę można zetrzeć na tarce), zmielone ulubione orzechy, kakao

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnuszka. Zalewamy je śmietaną (ewentualnie dodajemy odrobinę rumu).

  • Składniki podgrzewamy na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści.

  • Masę przestudzamy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

  • Tak przygotowana masę przelewamy do niewielkiego naczynia i wstawiamy do lodówki. Schładzamy ją na tyle, aby można było łatwo ją formować.

  • Masę nabieramy łyżką i formujemy kuleczki, a następnie obtaczamy w przygotowanej posypce. Jeśli chcemy, aby domowe pralinki wyglądały elegancko, możemy je układać w papilotkach o średnicy ok. 2,5 cm.

tip dnia

Można też przygotować pralinki czekoladowe z niespodzianką, ukrywając w nich orzeszek, migdał, rodzynkę czy wiśnię nasączoną alkoholem. Inna opcja to czekoladki w wersji „hot”, np. ze szczyptą papryczki chili.

Ocena: 5